Petten kan weer gaan draaien

De kernreactor in Petten mag morgen worden opgestart. Minister Pronk (VROM) is van oordeel dat ,,afdoende maatregelen zijn genomen om de stillegging van de reactor te beëindigen'', zo schrijft hij aan de Tweede Kamer.

De eigenaar van de reactor, het Joint Research Centre (JCR) van de Europese Commissie, beloofd om strenger toe te zien dat ,,veiligheid zonder uitzondering de belangrijkste prioriteit'' heeft. Bovendien is gebleken dat in tegenstelling tot eerdere berichten een `scheurindicatie' in een lasnaad van het reactorvat de laatste jaren niet groter is geworden.

Door het opstarten van de reactor komt de productie van nucleaire isotopen ten behoeve van de behandeling van kankerpatiënten in Europa niet in gevaar. De Inspectie voor de Gezondheidszorg had gewaarschuwd dat als de reactor langer gesloten zou blijven, er `grote leveringsproblemen' zouden ontstaan.

De hogefluxreactor werd ruim een maand geleden op verzoek van Pronk gesloten. Hij was verontrust over berichten dat er door personeel van de Nuclear Research and Consultancy Group (NRG), die de hogefluxreactor beheert en exploiteert, zou worden gesjoemeld met de veiligheidregels. Bovendien werd bekend dat bij een nieuw type inspectie van het reactorvat een half jaar geleden was gebleken dat een ,,scheurindicatie'' in het reactorvat die er al zit sinds de plaatsing van het vat achttien jaar geleden, groter zou zijn geworden.

Het Engelse bedrijf Serco Assurance heeft nu vastgesteld dat er ,,geen daadwerkelijke vergroting'' van de scheurindicatie heeft plaatsgevonden. Serco concludeert dat de hogefluxreactor ,,veilig'' kan worden opgestart, in elk geval tot de zomer van volgend jaar, wanneer het reactorvat opnieuw zal worden bekeken. In het algemeen concludeert Serco dat er ,,geen technische redenen zijn waarom de hogefluxreactor niet veilig in bedrijf zou kunnen zijn tot in principe 2015''.