Onkerkelijke leiding Trouw

Het dagblad Trouw breekt met een traditie. Frits van Exter (46) wordt de eerste hoofdredacteur in de geschiedenis van de krant die niet gereformeerd of hervormd is. Sterker nog: Van Exter is bij geen enkele kerk aangesloten.

Van Exter is sinds 1998 lid van de hoofdredactie van Trouw, samen met de hervormde Jaap de Berg (63), die `voorzitter' van de hoofdredactie is. Per 1 mei gaat de oud-kerkredacteur De Berg met de vut. Hij wordt niet vervangen. De raad van bestuur van PCM Uitgevers heeft het besluit over de benoeming genomen ,,in goed overleg'' met de Stichting De Christelijke Pers, die de identiteit van Trouw bewaakt, en met de redactieraad.

Adjunct-hoofdredacteur W. Jansen van het dagblad noemt de geloofsovertuiging van Van Exter ,,niet relevant''. Van Exter zelf was wegens ziekte niet bereikbaar.

Voorzitter Deetman van de Stichting De Christelijke Pers zegt dat Den Exter de laatste jaren heeft bijgedragen aan het bewaken van de identiteit van Trouw, hetgeen zeer wordt gewaardeerd door de lezers. ,,Never change a winning team, zeg ik dan. Wij zijn enthousiast over hem. In het kader van de bezuinigingen moet PCM afslanken. Veeg de trap van bovenaf schoon. Het is passend niet weer een tweede man als hoofdredacteur aan te stellen.''

Bij de oprichting van de christelijke verzetskrant Trouw, in 1943, werd J.A.H.J.S. Bruins Slot hoofdredacteur. Hij was lid van de Tweede Kamer voor de Anti Revolutionaire Partij (ARP), een van de voorlopers van het CDA, en was gereformeerd. Volgens pershistoricus Peter Bak, die bij het vijftigjarig bestaan van de krant (1993) het gedenkboek Harde Koppen, Rechte Lijnen schreef, werd Bruins Slot in 1971 korte tijd opgevolgd door een viermanschap, onder leiding van De Berg. Daarna werd

J. Tamminga (óók ARP, óók gereformeerd) hoofdredacteur.

In 1985 ging J. Greven – theoloog, ex-medewerker van de IKON en gereformeerd – de redactie leiden. Toen hij in 1998 naar de directie van PCM Uitgevers vertrok, trad het duo De Berg-Van Exter aan. Volgens de mededeling van het bedrijf was een tweetal nodig omdat de krant aan de vooravond stond van een drastische formulewijziging, die tot een groei van de oplage moest leiden. Deze groei is inmiddels gerealiseerd. Van Exter was destijds de kandidaat van de redactie, maar de Stichting De Christelijke Pers vond - naar verluidt - dat destijds dat hij niet kerkelijk genoeg was om alléén hoofdredacteur te worden.