OM op de Antillen gaat de KLM helpen

Het Openbaar Ministerie (OM) van de Nederlandse Antillen gaat de KLM helpen om bolletjesslikkers te weren van vluchten naar Nederland. Maar het OM ziet weinig in het plan van Justitie om marechaussees te laten meevliegen.

,,De Antilliaanse douane is deskundig genoeg om bolletjesslikkers eruit te pikken'', zegt waarnemend advocaat-generaal B. Swagerman van het OM op Curaçao. ,,De marechaussee kan naar mijn mening geen rol van betekenis spelen.''

Het probleem van de douane op Curaçao is volgens Swagerman het gebrek aan opvangcapaciteit voor aangehouden bolletjesslikkers. Sinds een paar weken controleert de douane daarom niet meer of passagiers cocaïne smokkelen. Zolang er op Curaçao geen cellen zijn, zegt Swagerman, heeft het geen zin om de marechausee in te schakelen voor meer aanhoudingen.

Het OM van de Antillen wil nu wel tegen personeel van de KLM op Curaçao zeggen welke passagiers al eens veroordeeld zijn voor het smokkelen van cocaïne. De KLM heeft toegezegd om deze passagiers niet vervoeren. Dat hebben het OM en de KLM deze week met elkaar afgesproken. Onduidelijk is of de afspraak juridisch houdbaar is. KLM-directeur L. van Wijk zei gisteren nog dat hij de vluchten van de Antillen naar Nederland zou stopzetten als er een bolletjesslikker onderweg overlijdt. Gemiddeld zitten er vijftig tot zestig bolletjesslikkers aan boord van ieder vliegtuig dat uit Curaçao komt. Ze veroorzaken volgens de KLM veel overlast. De KLM kan passagiers niet op eigen gezag aanwijzen als bolletjesslikker en vervolgens weigeren. Dat kan alleen het OM doen. Maar volgens waarnemend advocaat-generaal Swagerman kan dat pas als een passagier al eens is veroordeeld voor cocaïnesmokkel. Het is, zegt Swagerman, wettelijk onmogelijk om passagiers die nog nooit zijn veroordeeld aan te wijzen als bolletjesslikker, ook al reizen ze zes keer per maand op en neer tussen Curaçao en Schiphol. Toch hoopt Swagerman dat er door de afspraak met de KLM minder bolletjesslikkers naar Nederland zullen komen.

Het Openbaar Ministerie in Haarlem eist sinds afgelopen vrijdag lagere straffen tegen drugskoeriers die maximaal een kilo cocaïne hebben gesmokkeld. Daardoor kunnen meer zaken door de politierechter worden afgehandeld, en niet door de meervoudige kamer die uit drie rechters bestaan. ,,Het is een tijdelijke noodmaatregel, bedoeld om het grote aantal drugszaken te kunnen blijven behandelen'', zei persofficier E. Hartjes vanochtend. De Tweede Kamer bereidt een wetswijziging voor, waardoor de politierechter celstraffen tot een jaar kan opleggen.