Om naar uit te kijken

LITERATUUR

Gouden Uil

In een rechtstreekse uitzending op Canvas worden zaterdag de winnaars van de Gouden Uil, Vlaanderens belangrijkste literatuurprijs, bekendgemaakt. Bij de fictie en non-fictie voor volwassenen dingen vijf schrijvers mee naar de 25.000 euro: Arnon Grunberg (De Mensheid zij geprezen), Gerrit Komrij (De klopgeest), Tom Lanoye (Mamma Medea), David Van Reybrouck (De plaag) en Peter Verhelst (Memoires van een luipaard). Bij de jeugdliteratuur zijn de genomineerden: Heide Boonen (Duivelshanden), Peter van Gestel (Winterijs), Bas Haring (Kaas & de evolutietheorie), Martha Heesen (Stekels) en Gerda De Preter (Een koffertje voor opa).

De Gouden Uil Literatuurprijs wordt zaterdag 23 maart om 20u40 uitgereikt tijdens een rechtstreekse uitzending op Canvas vanuit Hotel Le Plaza Brussel.

MUZIEK

De Matthäus Passion

De Matthäus Passion en de Johannes Passion van J.S. Bach worden in de weken voor Pasen op vele plaatsen uitgevoerd. Het Philharmonisch Koor Toonkunst Rotterdam zingt de Matthäus Passion op 28 en 29 maart 19u30 in De Doelen, Rotterdam. Res: 010-2171717. Het Toonkunstkoor Amsterdam zingt de Matthäus op 27 maart 19u30 in de Grote St. Laurenskerk in Alkmaar en op 29 maart 19u30 in het Amsterdamse Concertgebouw. Het Residentie Orkest brengt de Matthäus o.l.v. Jaap van Zweden op 28 en 29 maart in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag. Alle uitvoeringen van de Nederlandse Bachvereniging in Naarden en elders zijn uitverkocht. Het Orkest van de Achttiende Eeuw voert o.l.v. Frans Brüggen de Johannes Passion uit op 27 maart 20u15 in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht en op 28 maart 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw. De Johannes Passion van het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Philip Herreweghe op 24 maart 12u in het Amsterdamse Concertgebouw is uitverkocht, maar is rechtstreeks te horen op Radio 4.

TONEEL

De koopman van Venetië

Rijkeluiszoon Antonio leent geld van de joodse loan shark Shylock, die als onderpand een pond van zijn vlees wil. Shakespeare's Koopman van Venetië is een omstreden stuk omdat Shylock een antisemitische karikatuur zou zijn. Maar het stuk is juist een aanklacht tegen de onmenselijke vreemdelingenhaat, waarvan Shylock het slachtoffer is: ,,Ik ben een jood. Heeft een jood geen ogen, heeft een jood geen handen, geen ledematen, zintuigen, gevoelens, hartstochten? Als jullie ons steken, bloeden wij dan niet?'' Deze Koopman is de eerste regie bij Toneelgroep Amsterdam van de Syrisch-Duitse regisseuse Ola Mafaalani (1968). Gezien haar eerder getoond engagement belooft het weer een spraakmakende voorstelling te worden. In Westkaai liet ze een actrice de Maas overzwemmen; in Ajax kon het publiek als jury over het lot van de held beslissen; In Macbeth mocht het tomaten naar de schurk gooien.

`Koopman van Venetië' t/m 23 maart in Frascati Amsterdam. Tournee t/m 28 april. Herneming van 19 sept t/m 2 nov. Inl. 020-5237800 of www.toneelgroepamsterdam.

POP

Bilal

R&B-zanger Bilal Oliver groeide op in Philaldelphia met de muziek van Prince en van vroege raphits van de Sugarhill Gang. Na bijdragen aan albums van Common en Guru's Jazzmatazz debuteert hij met de cd 1st Born Second, waarop hij de swing van Ella Fitzgerald wil koppelen aan de funk van George Clinton. Met zijn klassiek geschoolde stem treedt Bilal in het voetspoor van Nina Simone en Marvin Gaye als een sensueel soulzanger met een kritische blik op de wereld. 24 mrt Paradiso, Amsterdam, 28 mrt Nighttown, Rotterdam.