`Noorden is de dupe'

De Tweede Kamer dreigt het noorden van het land economisch op slot te doen. Door de invoering van de Derde Nota Waddenzee komen duizenden banen op de tocht te staan, zo stelde werkgeversvereniging VNO-NCW gisteren.

Binnenkort besluit de Tweede Kamer waarschijnlijk dat gaswinning tot ver buiten de Waddenzee niet is toegestaan, omdat de bodem daardoor zou dalen. Dat is niet het enige, memoreert VNO-NCW.

Havens mogen niet worden uitgebreid langs de Waddenkust, langs de Afsluitdijk mogen geen windmolens komen en in Den Helder mogen geen radarvliegtuigen worden gestationeerd. ,,Dit komt zeer hard aan in een regio die meer dan elders te kampen heeft met een tekort aan investeringen'', concluderen de werkgevers.

Volgens hen laten de Kamerleden zich te veel leiden door ,,groene en romantische vergezichten''. De economische schade van het Waddenzeebeleid lijkt bij de besluiten geen enkele rol te spelen, aldus VNO-NCW. De vereniging vindt dat de Haagse politiek het noorden zou moeten compenseren voor de vermindering van de economische ontwikkelingskansen.