New York

Arabische Amerikanen

Een tentoonstelling in het Museum of the City of New York over Arabische Amerikanen in New York City was jaren geleden gepland, maar de gebeurtenissen van September Eleven zorgden voor uitstel en herziening. Vier maanden later en 3x zo groot is het een politiek belangrijker expositie geworden dan voorzien. De definitie Arabische Amerikanen slaat op mensen die Arabisch spreken maar oorspronkellijk komen uit diverse culturen: uit Syrië, Libanon, Israel, Irak en zo voort. Het merendeel van de Arabisch sprekende Amerikanen in New York City is christelijk, niet mohammedaans. Ook andere stereotiepen tracht de tentoonstelling op te ruimen.

A Community of Many Worlds: Arab Americans in New York City. The Museum of the City of New York, 1220 Fifth Avenue, bij 103rd Street. T/m 1 sept. Inl 001-212-5341672.

Baseball

Wie meer wil begrijpen van de Amerikaanse ziel haaste zich naar het Museum of Natural History, waar een expositie tentoonstelling is ingericht over baseball, Baseball as America. Met ruim 500 objecten afkomstig uit de National Baseball Hall of Fame in Cooperstown, New York, waar het spel - niet geheel onbetwist- in 1839 werd uitgevonden. Flanellen shirtjes, petjes, mitts, helden als Babe Ruth en de Brooklyn Dodgers (veel Brooklyners zijn hun vertrek uit Brooklyn nog niet te boven gekomen), Norman Rockwell, segregatie, ook in Baseball; voor de buitenstaander (niet baseballende niet-Amerikaan) blijft de fascinatie een mysterie, en Joe DeMaggio een van de echtgenoten van Marilyn Monroe. Baseball as America. Het American Museum of Natural History, Central Park West bij 79th Street. T/m 18 aug. Inl 001-212-7695100.

En verder

Gerhard Richter in het Museum of Modern Art, t/m 21 mei 001-212-7089400; The Short Century, in Contemporary Art Center P.S.1, t /m 5 mei 001-7187842084; Marlene Dumas: Names No Names, t/m 2 juni en Wim Delvoyes Cloaca, t/m 28 apr, in het New Museum of Contemporay Art, 001-212-2191222.