Meer hulpgeld optimistische VS

De Amerikaanse economie is op weg naar een trendmatige groei van tussen de 3 en 3,5 procent. Dit zei minister van Financiën Paul O'Neill gisteren tijdens de internationale conferentie over ontwikkelingsfinanciering in Mexico. ,,Ik zie de Amerikaanse economie zich fraai bewegen in die richting'', aldus O'Neill, die zich beriep op de aanhoudende stroom van gunstige cijfers.

O'Neill verduidelijkte het plan van president Bush om de Amerikaanse ontwikkelingssamenwerking met vijf miljard dollar (5,7 miljard euro) op te voeren. Bush presenteerde dit plan vorige week donderdag, maar kreeg veel kritiek omdat het een bedrag van slechts drie maal 1,7 miljard zou betreffen over een periode van drie jaar.

Na enkele dagen van verwarring onder regeringsvertegenwoordigers en beleidsmakers in Monterrey blijkt nu dat het de VS gaat om een structureel bedrag van 5 miljard dollar. In het begrotingsjaar 2004, dat september 2003 begint, wordt de Amerikaanse hulp van nu circa 10 miljard dollar per jaar met 1,7 miljard opgehoogd, tot in 2006 de verhoging 5 miljard bedraagt. Daarna blijft de verhoging constant, en tilt het totaalbedrag duurzaam naar 15 miljard.

Buiten de VS heerste in Monterrey enig ongeloof of deze uitleg daadwerkelijk het plan betreft dat Bush vorige week aankondigde. De Harvardeconoom en speciale VN-adviseur Jeffrey Sachs zei verbaasd te zijn. ,,Het is niet wat ik er aanvankelijk van begrepen had'', zei maar voegde de daar aan toe dat het hem niet uitmaakte of het bedrag te elfder ure is verhoogd of niet, zolang het er maar van komt.

Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) noemde de uitleg van het Amerikaanse bedrag ,,een verfraaiingsaanbod'' na publieke druk op de VS.

monterrey: pagina 17