Leverkusen in kwartfinales, einde Arsenal

Arsenal kan zich na de uitschakeling in de Champions League gaan richten op de jacht op de landstitel en de FA Cup. De ploeg uit Londen verloor gisteren in Turijn met 1-0 van Juventus, dat ook is uitgeschakeld.

De uitslag van dat duel was overigens niet meer van belang, doordat Bayer Leverkusen in dezelfde groep met 3-1 bij Deportivo La Coruña won. De Duitse en de Spaanse ploeg gaan door naar de kwartfinales. Panathinaikos volgde door een gelijkspel tegen Real Madrid (2-2) de Spanjaarden uit groep C naar de laatste acht.

Arsenal begon in Turijn, zonder Bergkamp (vliegangst), aan een lastig karwei. Winst kon uitschakeling betekenen en een nederlaag of gelijkspel kwalificatie voor de kwartfinales. Alles hing af van het resultaat in La Coruña, waar Leverkusen Deportivo bestreed. De Spanjaarden waren al zeker van plaatsing.

Voor Leverkusen scoorde Ballack 0-1. Hij kopte een voorzet van Brdaric achter doelman Simoes. Beide aanvallers van Leverkusen onderscheidden zich in verschillend opzicht, positief en negatief. Diepste spits Brdaric kreeg geel voor een Schwalbe, maar stelde even later Ballack in staat te scoren en schoot vervolgens zelf tegen de lat. Na rust liepen de Duitsers door een doelpunt van Schneider uit naar 0-2, invaller Tristan scoorde voor Deportivo tegen (1-2), Neuville bracht de eindscore op 1-3.

Arsenal koos in Turijn voor een aanvallend concept. Het leidde tot goede kansen voor Henry, Ljungberg en Pires. Zij misten, of de onervaren doelman Carini bracht redding. Juventus kon er niet veel tegenover stellen. Davids, terug na een schorsing en toe aan zijn vijftigste duel in de Champions League, leverde een stevig gevecht op het middenveld met Vieira. Beiden hielden aan hun tweestrijd een gele kaart over.

Arsenal-coach Wenger gaf in de rust het sein door te drukken, maar door de oplopende voorsprong van Leverkusen had dat weinig zin. De ploeg uit Londen liet een uitgelezen kans op het openingsdoelpunt liggen. Zenoni tikte Henry aan in het strafschopgebied. Arsenal kreeg een penalty, maar Henry schoot de bal zwak in en stelde Carini in de gelegenheid de bal te stoppen. De Italianen misten zelf de inspiratie voor grootse daden, maar Zalayeta scoorde in de 76ste minuut wel het winnende doelpunt voor Juventus. Panathinaikos had aan een punt genoeg tegen Real Madrid, dat met de tweede keus naar Griekenland was afgereisd. Tot opluchting van de Grieken had FC Porto zijn theoretische kans op kwalificatie voor de kwartfinale verspeeld door in Tsjechië met 2-0 te verliezen van Sparta Praag.