Le Pen: te weinig handtekeningen

Jean-Marie Le Pen, Frans presidentskandidaat voor het extreem-rechtse Front National en in de peilingen goed voor acht tot elf procent van de stemmen, dreigt niet mee te kunnen doen aan de race naar het Elysée.

Volgens de regels van het Conseil Constitutionel, de raad die over het wettige verloop van de verkiezingen waakt, moet een kandidaat vijfhonderd handtekeningen van volksvertegenwoordigers uit ten minste dertig van de 83 departementen kunnen overleggen. De termijn voor het indienen van de lijsten, waarmee een kandidatuur officieel wordt, is vorige week geopend en eindigt op 2 april. En het ontbreekt Le Pen naar eigen zeggen nog altijd aan `zo'n honderd handtekeningen'.

De flamboyante leider van het FN heeft het niet bij die constatering gelaten. Hij beschuldigt president Jacques Chirac en diens rechtse partij RPR de in totaal 45.000 potentiële handtekeningzetters onder druk te zetten. De RPR heeft hun een brief gestuurd, waarin erop gewezen wordt dat de namenlijsten door het Conseil deze keer niet alleen in het door vrijwel niemand gelezen `Journal Officiel', de Staatscourant, worden gepubliceerd, maar ook op de webpagina van de raad.

Daarnaast zou er andersoortige druk worden uitgeoefend op de ruim 36.000 burgemeesters in Frankrijk om Le Pen hun handtekening te onthouden. Hoewel de leider van extreem-rechts ervan overtuigd is nog op tijd voldoende handtekeningen te kunnen verzamelen, heeft hij gisteren een klacht ingediend bij de bestuursrechtbank.

Le Pen is niet de enige van de ongeveer vijfendertig presidentskandidaten die zich over druk van een directe rivaal beklaagt. Net als nog enkele andere kandidaten zei ook Jean-Pierre Chevènement, tot voor kort na premier Lionel Jospin en president Chirac de gedoodverfde `derde man' in de campagne en ook nog niet in het bezit van het vereiste aantal handtekeningen, aanwijzingen te hebben voor pogingen tot beïnvloeding. Ook bekloeg `le Che' zich over ongelijke aandacht op de omroep France 2; volgens sommige statistieken slokken Jospin en Chirac samen tweederde van de aan de verkiezingen gewijde zendtijd op.

Dank zij het ook in Frankrijk grote aantal zwevende kiezers zag Chevènement zijn derde plaats in de peilingen de afgelopen twee weken beurtelings naar Le Pen en de trotskiste Arlette Laguiller gaan.

De officiële campagne opent op 5 april en sluit op 19 april. Op 21 april wordt de eerste ronde gehouden.