Kroatische ex-officieren opgepakt

De Kroatische politie heeft in het zuiden van het land drie Kroaten gearresteerd die worden verdacht van oorlogsmisdaden tegen Kroatische Serviërs.

De drie arrestanten zijn alleen met hun initialen aangeduid. Wel is meegedeeld dat het om drie voormalige legerofficieren gaat. Volgens het ministerie van defensie in Zagreb, dat vanochtend melding maakte van de arrestaties, hebben de drie in 1992 internationale conventies over de behandeling van krijgsgevangenen geschonden door ten minste één gevangen Serviër dood te schieten nadat deze zich, met een groep andere Serviërs, in de buurt van de stad Šibenik had overgegeven. Als de drie schuldig worden bevonden, kunnen ze maximaal twintig jaar gevangenisstraf krijgen.

De drie worden zo goed als zeker berecht in eigen land. Uitlevering van Kroatische staatsburgers aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag is in Kroatië nog altijd een uiterst controversieel thema. Vorig jaar nog dreigde de regeringscoalitie uiteen te vallen. Een van de regeringspartijen, de sociaal-liberale, dreigde uit de regering te stappen toen die besloot samen te werken met het tribunaal. Diverse Kroatische (oud-)generaals die door het tribunaal worden gezocht, zijn ondergedoken en regelmatig wordt tegen uitlevering van Kroaten betoogd.