Jozef van Wissem

Luitist Jozef van Wissem is een systeembouwer. Voor zijn eerste album Retrograde zette hij renaissance-composities op hun kop door ze noot voor noot achterstevoren te spelen. Dit procédé beviel zo goed dat hij besloot een serie te wijden aan spiegelbeeld-composities. Op Narcissus Drowning, het tweede deel, speelt de componist met het concept van het palindroom, de structuur die van achter naar voren en vice versa gelezen kan worden.

Van Wissems liefde voor renaissancemuziek is soms terug te horen, maar vaker neigen de acht nummers naar country of folk, en The Mirror Stage is een palindroomversie van Hall of Mirrors van de Duitse elektroband Kraftwerk. De luitist is zich bewust van de valkuilen van een project dat volledig is opgehangen aan een rigide structuur en doet er alles aan om het behalve intellectueel interessant ook muzikaal aantrekkelijk te maken. Hij voegt electronica toe die het serene geluid van de luit vervormen en plaatst de opnamemicrofoon soms in de klankkast, wat resulteert in een unheimisch geluid.

Narcissus Drowning is ook niet een pure solo-cd, zoals Retrograde. Van Wissem voegde op sommige nummers zelf wat percussie toe vooral in Tijuana Round drijven de botte klappen de spanning op. Maar de beste nummers zijn die waarop hij wordt ondersteund door oud-Captain Beefheart-compaan Gary Lucas, die een betoverend mooie slide dobro speelt.

Jozef van Wissem: Narcissus Drowning (Persephone, P003) Distr. Knitting Factory

    • Edo Dijksterhuis