Journalist vast na citeren uit strafdossier

Een Belgische journalist hangt enkele maanden gevangenisstraf boven het hoofd vanwege zijn berichtgeving over de zaak Joop Schafthuizen, de levensgezel van Gerard Reve.

José Masschelin van Het Laatste Nieuws heeft in een artikel geciteerd uit het strafdossier, waarin Schafthuizen bekent `zeker negen pedofiele relaties' te hebben gehad, onder meer drie jaar lang met een minderjarige Franse jongen. Schafthuizen wordt in België verdacht van aantasting van de eerbaarheid van een dertienjarige inwoner van Machelen en het bezit van kinderporno. Vanwege deze zaak ontging Gerard Reve vorig jaar de uitreiking van de Grote Prijs der Nederlandse Letteren uit handen van de Belgische koning.

De journalist zat tot maandag op last van de Gentse onderzoeksrechter vijf dagen in hechtenis op beschuldiging van schending van het inzagerecht. In België mogen alleen betrokkenen bij een lopend onderzoek het dossier inzien. De zaak-Masschelin, die bekend werd na een klacht van Schafthuizen, leidde in België tot een felle discussie over de bewegingsruimte van journalisten. Ten minste tachtig Belgische journalisten protesteerden vrijdag voor het Paleis van justitie in Gent tegen de aanhouding. De secretaris van de Belgische journalistenbond AVBB beschouwt de arrestatie van de journalist als `een oorlogsverklaring'. Volgens de vakbond pleegde Masschelin niet meer dan rechtmatige onderzoeksjournalistiek en door inzage in een `geheim' dossier' de openbaarheid gediend.

De journalist ontving het dossier van de ouders van de jongen, met wie Schafthuizen ontucht zou hebben gepleegd. De kopieerkosten van 150 euro, die Het Laatste Nieuws op zich nam, zijn door de onderzoeksrechter als omkopingsgeld aangemerkt. Hans Deridder, chef redactie van Het Laatste Nieuws, vreest dat zijn collega enkele maanden achter de tralies moet. ,,Dit is uniek, zelfs in de Belgische journalistiek. Terwijl het onderzoek naar Schafthuizen stil ligt, moest blijkbaar een eigenzinnig journalist worden aangepakt. Hij is behandeld als een gangster en in verhoren geïntimideerd.''

In zijn artikel van 20 februari liet Masschelin Schafthuizen onomwonden aan het woord: ,,Als ik een school voorbij loop, dan vrees ik dat de mensen de opwinding op mijn gezicht kunnen zien.'' Tot zijn ondervragers betrachtte Schafthuizen spijt over zijn pedofiele verleden: ,,Ik ben al 37 jaar fout.'' Schafthuizen, die zich `100 procent pedofiel' noemt, hoopte door schuldgevoelens met behulp van drugs als morfine en heroïne `snel op te branden'. Over het incident met de jongen in Machelen: ,,Ik heb het vertrouwen van die jongen onteerd. Ik had me beter in de hand moeten houden.'' Het onderzoek in de zaak-Schafthuizen is afgesloten. De Raadkamer gaat bepalen of Reve's huisgenoot daadwerkelijk voor de rechter komt.