Italië

Giotto in Padua

Rond 1300 bouwde de rijke bankier Enrico degli Scrovegni naast zijn familiepaleis in Padua een kapel ter nagedachtenis aan zijn vader Rinaldo. Niet zonder reden, want door Dante was deze woekeraar met een geldzak om de hals in het brandende zand van de hel geplaatst. Enrico spaarde geld noch moeite om de kapel te versieren. Giotto, de beroemdste schilder van die tijd, verzorgde de frescoschilderingen en zette met zijn nieuwe stijl een ontwikkeling in gang die een belangrijke stap zou vormen op weg naar de Italiaanse Renaissance. Met grote aandacht voor het driedimensionale karakter van de figuren, menselijke emotie en natuurlijke omgeving vertellen de wanden van deze kapel het levensverhaal van Christus en Maria in een bonte kleurenpracht waarin vooral het intense blauw door zijn frisheid blijft verbazen. Na jaren van schoonmaak en restauratie is de kapel weer opengesteld voor publiek, zelfs tijdens de beide Paasdagen.

Cappella degli Scrovegni, Padua. Dagelijks 9-19. Reserveren verplicht 0039-049-2010020. Inl ook www.cappelladegliscrovegni.it

Musica sacra in Rome

Met de bedoeling om een breed publiek te bereiken wordt sinds 1998 ieder jaar in Rome een lentefestival met religieuze muziek georganiseerd. Deze concerten zijn gratis toegankelijk en worden gehouden op suggestieve locaties zoals de Gesù, hoofdkerk van de jezuïeten, de Santa Maria sopra Minerva en de Sant'Anselmo op de heuvel Aventijn. Gerenommeerde Italiaanse en niet-Italiaanse musici brengen werken ten gehore van o.a. Haydn, Salieri, Mozart en dit jaar ook een nieuwe integrale uitvoering van Rossini's Stabat Mater.

Festival di Pasqua van 24 maart t/m 19 mei in Rome. Inl 0039-06-68809107/08/09/10 of www.festivaldipasqua.it

En verder

Palladio t/m 7 apr in het Palazzo Barbaran da Porto, Vicenza. Inl 0039-0444-323014; Jean-Michel Basquiat t/m 7 apr in het Chiostro del Bramante, Rome. Inl 0039-06-68809098 of www.chiostrodelbramante.it