Hockeyclub R'dam is uitwassen beu

Hockeyclub Rotterdam gaat drastische maatregelen nemen om uitwassen in en rondom de vereniging tegen te gaan. Directe aanleiding voor de door voorzitter Jan Hagendijk aangekondigde ,,keiharde sancties'' zijn vernielingen en ordeverstoringen, die zich de afgelopen weken voordeden bij twee jeugdfeesten op en rondom het nieuwe complex in de Rotterdamse deelgemeente Schiebroek-Hillegersberg.

In het clubkrantje maakt Hagendijk deze week de trieste balans op van twee feestavonden, één voor de C-jeugd (tot en met 14 jaar) en één voor de B- en A-jeugd (tot en met 16 en 18 jaar). `Op het C-feest is ons gloednieuwe clubhuis op een portie graffiti getrakteerd en bleek een aantal kinderen met (verboden) messen rond te lopen', schrijft de voorzitter.

Bij het A- en B-feest kwam het na afloop `tot in de verre omgeving herhaalde malen tot behoorlijke ongeregeldheden, waar helaas zelfs de politie aan te pas moest komen', vervolgt Hagendijk. Op de avond zelf trof de grootste club van Nederland (circa 2.100 leden) de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen: twaalf ordebewakers, twee hondengeleiders `en een voltallig bestuur dat de vrije avond opoffert'.

Daders zoekt de club onder meer in kringen van wat Hagendijk `derden' noemt: `Kinderen' met een trackrecord-van-heb-ik-jou-daar! In dit geval werd vooraf al een `ijzeren pijp' klaargelegd om 's avonds te kunnen gebruiken', schrijft de veronruste voorzitter, die meent dat ,,onze verantwoordelijkheid ditmaal verder reikt dan het hek bij de oprit van ons complex''.

In een poging de daders te ontmaskeren, wil Rotterdam samenwerken met politie, scholen en andere Rotterdamse clubs (Leonidas, Victoria en VOC). Het bestuur van Victoria, de club uit Kralingen die al jaren wordt `geplaagd' door agressieve jongeren, zegde vanmorgen zijn medewerking toe.

Hagendijk hoopt zo snel mogelijk een zwarte lijst samen te stellen, op basis waarvan hij en zijn mede-bestuurders ,,niet zullen schromen eventuele eigen leden ook als die zich elders misdragen met onmiddellijke ingang uit de club te zetten''.