Het Noorden landelijk gezien

Het Noorden landelijk gezien is een tentoonstelling van meer dan honderd foto's van de fotograaf Sake Elzinga (1959). Hij werd geboren in Groningen en is nu gevestigd in Assen, vanwaar hij in het hele land en daarbuiten actief is als fotocorrespondent. Roem verwierf hij met zijn serie over Tsjernobyl. Ook het portret waarmee hij Johan Cruyff neerzette, intiem, breekbaar en melancholiek, verwierf grote bekendheid. Maar het zwaartepunt van zijn werk ligt in het noorden van Nederland, en op de expositie Het Noorden landelijk gezien hoopt hij aan te tonen dat het cliché van het noorden ongeldig is: zijn foto van demonstrerende neonazi's in Leeuwarden is zo heftig dat die net zo goed in Barcelona gemaakt had kunnen zijn, of Amsterdam.

Elzinga's carrière omspant twintig jaar, waarvan hij vijftien vast fotografeerde voor NRC Handelsblad. In de de loop van die tijd heeft hij zich laten kennen als een gedreven fotojournalist. Zijn portretten tonen meestal iemand als een personage in zijn eigen wereld, zijn nieuwsfoto's worden vaak scènes die niet zouden misstaan in een speelfilm. Hij streeft naar het heldere standpunt van de verslaggever en schildert vervolgens lijnen en verbanden die de geest van de kunstenaar verraden.

Het noorden landelijk gezien. In: Museum Het Hoogeland, Schoolstraat 4, Warffum. 24 maart t/m 11 augustus; di t/m za 10-17u.; zo 13-17u.; ma gesloten. Inl. tel. 0595 422233.