Gesmoorde paprika met kip

Door de taaie opperhuid van een paprika met een dunschiller te verwijderen gaat het botergaar smoren van het vruchtvlees veel sneller dan wanneer de `schil' op het vruchtvlees wordt gelaten. En dat is goed om te weten want de heerlijk zoete smaak van paprika komt pas goed los als het vruchtvlees botergaar is. Bovendien is dat dunne paprikaschilletje moeilijk verteerbaar.

Bereiding: Snijd de kipfilet in twee gelijke stukken en halveer beide helften met een vlijmscherp mes horizontaal (als een kadetje). Bestrijk de dunne plakken kipfilet aan weerszijden met olijfolie en laat ze rusten gedurende de overige voorbereidingen. Halveer de paprika's, haal de zaadlijsten met zaadjes eruit en verwijder de taaie opperhuid met een dunschiller. Snijd de vruchthelften overlangs in flinterdunne reepjes. Halveer de ui overlangs, snijd de wortelaanzet weg en snijd beide helften overlangs in schijfjes van 2-3 mm dik die uiteen zullen vallen in korte reepjes. Verhit 5 eetlepels olie in een ruime bakpan met dikke bodem op halfhoog vuur en fruit hierin al roerend paprika en ui gedurende 3-4 minuten. Draai dan het vuur laag en laat de groenten, onder regelmatig omscheppen, smoren gedurende 10-12 minuten tot ui en paprika botergaar en geurig zijn. Breng op smaak met zout en de oregano. Verhit halverwege het smoren van de paprika een gietijzeren grillplaat op een hoog vuur tot hij gloeiend heet is. Grill hierop de plakken kipfilet, regelmatig kerend zodat ze niet vastkleven, tot de gewenste gaarheid is verkregen. Bestrooi het kipvlees dan pas met zout en peper. Verdeel de plakken kip over de borden en schep het mengsel van paprika en ui er bovenop. Geef grote eters nog wat in dikke plakken gesneden Rosevale-aardappeltjes, die 10 minuten in gezouten water werden gekookt.

    • Florine Boucher