Galerieselectie

JEROEN ALLART

De personages die op de schilderijen van Jeroen Allart (1969) staan afgebeeld, lijken zo uit een kinderboek gestapt te zijn. Allart schildert schattige dieren, stereotiepe cowboys, boeven met glimmende revolvers en rode paddestoelen met witte stippen. Zijn acrylverfschilderijen zijn kleurrijk, gedetailleerd en perfect geschilderd, maar ook karikaturaal. Met kernachtige titels als Molen, Lam, Poes of Lepelaar vormen Allarts schilderijen een parodie op het aloude aap-noot-mies-leesplankje.

Schilderijen van Jeroen Allart. Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. 23 maart t/m 20 april, wo t/m za 12-17u.

SCHILTE & PORTIELJE

Sinds 1997 maken Huub Schilte (1953) en Jacqueline Portielje (1958) computer-fotocollages die worden opgebouwd uit intuïtief gekozen beeldfragmenten die ze in de loop der jaren verzameld hebben. Deze fragmenten worden met behulp van de computer gescand, bewerkt en samengevoegd tot een nieuw digitaal fotobeeld waaraan geen camera te pas kwam. Door de vele lagen vernis waarmee de geprinte werken vervolgens worden afgewerkt krijgen de beelden een schilderkunstig karakter. Hoewel Schilte & Portielje moderne technieken hanteren, doen hun zwartwitbeelden denken aan zowel historische foto's als schilderijen.

Computer-fotocollages van Schilte & Portielje. Galerie Van Wijngaarden, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam. 23 maart t/m 20 april, wo t/m za 13-18u.

JAN DIETVORST

Voor zijn tentoonstelling Halal in Metis_NL bouwde kunstenaar en socioloog Jan Dietvorst (1953) de galerieruimte om tot een tempel. In deze gewijde ruimte heeft hij eigen werk gecombineerd met schijnbaar toevallig aanwezige voorwerpen. In zijn bronzen en gipsen beelden verwerkt Dietvorst elementen uit diverse culturen. Zo zien we de christelijke iconografie terug in een beeld dat herinnert aan De Uittocht uit Egypte. Tevens is een video te zien die Dietvorst maakte over de Asmatcultuur.

Halal van Jan Dietvorst. Metis_NL, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam. 23 maart t/m 20 april, wo t/m za 13-18u.

HANS WILSCHUT

De afgelopen maanden verbleef fotograaf Hans Wilschut (1966) met een werkbeurs in het International Studio and Curatorial Program in New York. Daar raakte hij geboeid door de bedrijvigheid in het luchtruim boven de stad. Hij richtte zijn camera op de nachtelijke hemel en fotografeerde, met een lange sluitertijd, de oplichtende wolken en de lichtreflecties van de stad. Zijn grote fotowerken tonen mysterieuze stadsgezichten, met boomtakken die dramatisch verlicht worden door de straatlantaarns en een donkere hemel die doorsneden wordt door de lichtstrepen van vliegtuigen.

fotowerken van Hans Wilschut. MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam. 24 maart t/m 28 april, wo t/m zo 13-18u. Tevens in Malasch-MK-Cokkie Snoei, 2e Laurierdwarsstraat 64, Amsterdam. 23 maart t/m 27 april, wo t/m za 13-18u.

IDENTITY IN MOTION

De expositie Identity in Motion brengt vier jonge kunstenaars bijeen die elk hun eigen identiteit onderzoeken en in videobeelden vastleggen. Sommige van hen verwijzen daarbij naar het werk van pioniers uit de geschiedenis van de videokunst. Zo is de video Too sad to cry van Jasper Budel schatplichtig aan het legendarische werk I'm too sad to tell you van Bas Jan Ader uit 1970 en borduurt Hester Scheurwater met haar video I must be beautiful too voort op de performance Art must be beautiful die Marina Abramovic in 1975 vastlegde op video. Verder zijn videoportretten te zien van Yael Davids en David Küenzi.

Identity in Motion. Pand Paulus, Korte Haven 125, Schiedam. 22 maart t/m 21 april, do t/m zo 13-17u.

En verder

Schilderijen van Kiki Lamers t/m 6 april in de Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam; foto's van Jean-Marc Bustamente t/m 6 april in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam; sculpturen van Lie van der Werff t/m 13 april in de Reuten Galerie, Fokke Simonszstraat 49, Amsterdam; tekeningen van Marcel van Eeden t/m 14 april in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; objecten van Christiaan Zwanikken t/m 7 april in Galerie Naturalis, Darwinweg, Leiden.