EU maant Nederland over telefoonlijnen

Europees commissaris Liikanen (Industrie en Telecom) wil van Nederland binnen twee maanden duidelijkheid hebben over de verdere liberalisering van de telecommarkt. Liikanen vindt dat Nederland te weinig heeft gedaan om het laatste stukje telefoonlijn, van de straat tot aan de woning, open te stellen voor concurrentie.

Als het Nederlands antwoord over het liberaliseren van de zogeheten 'local loop' onvoldoende is voor de Europese Commissie, dan dreigt een rechtszaak voor het EU-Hof van Justitie in Luxemburg. Liikanen heeft Duitsland, Frankrijk, Portugal en Ierland vergelijkbare vragen gesteld.

Het openstellen voor concurrentie van het laatste stukje telecomlijn, dat nu nog veelal in handen is van de oude nationale operatoren als KPN, is volgens Europees Commissaris Liikanen van essentieel belang voor een volledig vrije telecommarkt.

Postconcern TPG is door de bestuursrechter in Rotterdam in het gelijk gesteld in een geschil met Opta over de berekening van tarieven voor het rondbrengen van brieven en pakjes. Dit heeft TPG gisteren bekendgemaakt.

Opta en TPG waren het niet eens over de manier waarop de kostenberekening moet gebeuren. De toezichthouder stelde vorig jaar extra voorschriften en eisen waaraan het postconcern moest voldoen. Die waren volgens TPG in strijd met de Postwet en bovendien bedrijfseconomisch niet uitvoerbaar.

TPG ging tegen het besluit van Opta in beroep. De bestuursrechter heeft TPG nu in het gelijk gesteld, aldus het postconcern, dat spreekt van ,,een belangrijke overwinning op Opta''.

De rechter heeft het besluit van Opta vernietigd en bepaald dat de toezichthouder een volledig nieuw besluit moet nemen, aldus TPG.