Endesa ziet af van aankoop van NRE

Het Spaanse energiebedrijf Endesa ziet af van de overname van het regionale energiebedrijf NRE in Eindhoven. De Spanjaarden kregen geen toestemming voor een volledige overname omdat Minister Jorritsma (Economische zaken) wil dat de stroomnetwerken, de gouden eieren van de bedrijven, in handen blijven van de lokale overheden.

De Spanjaarden boden twee jaar geleden 400 miljoen euro voor NRE en zeiden in hetzelfde jaar ruim 1,1 miljard euro neer te willen tellen voor het Utrechtse Remu. De overname van dat energiebedrijf staat ook op de tocht. Eind februari zei Endesa al dat de kans klein is dat de koop doorgaat. Het grote struikelblok is de maatregel die de kabelnetwerken afsplitst van de energiebedrijven. De netwerken zijn de meeste waardevolle onderdelen van de energiebedrijven en maken vaak 70 procent van de totale waarde uit. Toen Endesa het overnamebod deed was Jorritsma nog van plan de bedrijven volledig vrij te geven, maar zij moest daar vorig jaar op terug komen onder druk van de Tweede Kamer. Daarnaast zijn er grote vraagtekens rond de fiscale consequenties van de afsplitsing die de energiebedrijven vele miljoenen euro's kan gaan kosten, onder meer in de vorm van overdrachtsbelasting. De Kamer praat maandag over het westvoorstel voor de privatisering van de energiesector.

NRE denkt sterk genoeg te zijn om alleen verder te gaan. Het bedrijf voerde vorig jaar een grote reorganisatie door en boekte over 2001 een winst van 36 miljoen euro op een omzet van 278 miljoen euro.