Een kloon van Van Basten?

De Italiaanse gynaecoloog Antinori (die oma's zwanger kan maken) wil een mens klonen. En dit jaar kunnen we nog wat hem verwachten. Wacht maar af! En of dat ethisch juist is, of niet? ,,The time is judge.'' Dat zegt hij in zijn beste Engels tegen de reporter van het VPRO-programma Noorderlicht die naar Rome afreisde voor een betaald (!) interview met Severino Antinori.

Amerikaanse onderzoekers hebben een gekloond menselijk embryo tot een armoedig zescellig stadium opgekweekt in een laboratoriumschaaltje. Dat is onvoldoende om te implanteren bij een draagmoeder. Het embryo moet in het blastocyststadium zijn. In Sint Petersburg is al een blastocyst gemaakt, zegt Antinori in het interview. Maar daar weet de wetenschappelijke wereld nog niets van.

,,Als het reproductief klonen van mensen in de westerse wereld wordt verboden, dan zijn we terug in de Middeleeuwen. Zoals Afghanistan onder de Talibaan!'' Dat riep Antinori precies een jaar geleden toen hij in de schijnwerpers stond omdat hij had gezegd een mens reproductief te gaan klonen. Het was enige maanden vóór 11 september.

Waarom moeten we eigenlijk voor dit interview betalen?, vraagt de Noorderlicht-reporter na afloop. Het is voor het onderzoek. ,,Besteed het alstublieft niet aan onderzoek naar klonen'', zegt de reporter. Daar had hij wel eerder aan mogen denken, maar dat is dan ook de enige misser in deze uitstekende uitzending van Noorderlicht. ,,Ga er liever lekker van uit eten'', probeert de Nederlandse moralist nog. Ha, ha, daar heeft Antinori zijn man te pakken: ,,Van dat geld van u gaan we een nieuwe Van Basten maken'', zegt Antinori. Hij is vanuit de heup gefilmd in de kamer van de secretaresse, zo te zien zonder dat de beroemde gynaecoloog het weet.

Antinori's scenario heeft verschillende ogenschijnlijke zekerheden ingebouwd. Vóór implantatie van het embryo zal hij het op een paar erfelijke afwijkingen onderzoeken.

Een draagmoeder (hij zou heel goed 200 Indiase draagmoeders kunnen huren om één Italiaanse kloon te verkrijgen) zou viermaal een vlokkentest ondergaan, terwijl de vorm van de foetus regelmatig met echoscopie wordt bekeken. En als er wat fout is? ,,Abortus.''

Onethisch, vinden Nederlandse deskundo's de onderneming. En twintig jaar te vroeg. Aan de eerste reageerbuisbaby (die dit jaar 22 wordt) ging ook 20 jaar onderzoek vooraf.

Noorderlicht: De onbevlekte ontvangenis, VPRO, Ned.3, 20.00-20.30u.

    • Wim Köhler