Dopingbureau: regels gentechniek in sport

Het internationale antidopingagentschap WADA wil nog voor de Olympische Spelen van Athene, in 2004, regels voor beheersing en regulering van genetische technieken in de sport. WADA-voorzitter Dick Pound: ,,We willen straks niet, zoals met eerdere dopingtechnieken, achter de feiten aanlopen.''

Pound zei dit op het eerste congres over sport en genetische ontwikkelingen, dat zijn organisatie in New York houdt. Wetenschappers, ethici, juristen en sportleiders praten er drie dagen over dit thema. Zij achten de kans groot dat genetische therapie en manipulatie binnen enkele jaren de sportwereld binnentreden.

,,We moeten sportmensen die op zoek zijn naar nieuwe methoden voor zijn, voordat het te laat is'', aldus Pound. Hij bepleit spoedige afspraken tussen WADA, Internationaal Olympisch Comité en overheden.

Door genetische therapieën kunnen spierblessures sneller ongedaan worden gemaakt en door genetische manipulatie met groeihormonen kunnen spieren blijvend worden versterkt. Ook kan de zuurstofopname in het bloed worden vergroot, als variant op bijvoorbeeld het bloeddopingmiddel EPO dat nu in zwang is.

Volgens Ted Friedmann, hoogleraar kindergeneeskunde in Californië en werkzaam bij een centrum voor moleculaire genetica, moeten onderzoekers en mensen uit de sportgeneeskunde snel samenwerken om misbruik van genetica te voorkomen. ,,De ontwikkelingen zijn zover dat sporters en artsen niet lang meer zullen aarzelen er gebruik van te maken.'' [Vervolg GENTECHNIEK: pagina 13]

GENTECHNIEK

Dopingcongres VS

[Vervolg van pagina 1] Pound zei nog geen aanwijzing te hebben dat sportmensen al gebruikmaken van genetische technieken. Hij verwacht binnenkort methoden die zulk misbruik kunnen opsporen. Die kunnen ook worden aangewend om bijvoorbeeld toediening van EPO en onnatuurlijke aanwezigheid van nandrolon sneller op te sporen dan nu.

Pound voegde er aan het slot van het congres aan toe dat WADA er op toe wil zien dat sport en sporters hun eigen identiteit behouden. ,,Het is vooral een ethische kwestie. Maar het mag volgens ons niet zo zijn dat een sportman die van nature niet kan turnen omdat hij te zwaar is, door genetische manipulatie wel in staat is met succes aan turnen te doen. Zoals een gewichtheffer niet door genetische manipulatie sterker kan worden dan hij van nature is. Dat is onze definitie van sportiviteit. We weten dat het in de sportwereld leeft, sporters willen sneller, sterker en groter worden om triomfen te kunnen vieren en meer geld te kunnen verdienen. Dat heeft het verleden ons geleerd. Wij willen controle en vragen om medewerking van iedere verantwoordelijke instantie.''

WADA werd twee jaar geleden opgericht na het internationale antidopingcongres in november 1999 in de Zwitserse stad Lausanne. Een van de belangrijkste redenen van het congres was de dopingaffaire in de Ronde van Frankrijk van 1998. De ontwikkelingen op genetisch gebied zullen jaarlijks op bijeenkomsten als die van de afgelopen dagen in New York worden gehouden.