Club Med heeft tij tegen

Topman Philippe Bourguignon van Club Méditerranée had verwacht de ommekeer bij de geplaagde touroperator tegen het eind van het jaar 2000 te kunnen voltooien en de omvang van het concern binnen drie jaar te kunnen verdubbelen. Om dat voor elkaar te krijgen wilde hij de bekende merknaam gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe activiteiten in minder conjunctuurgevoelige sectoren, zoals fitnessclubs en recreatiecentra. Maar de ommekeer van het concern is in de verkeerde richting doorgeslagen. Vorig jaar werd een verlies geleden van 70 miljoen euro en de verwachting is dat ook dit jaar een nettoverlies zal worden geboekt. De wereldwijde economische inzinking en 11 september hebben aangetoond hoe kwetsbaar de bedrijfsformule van Club Med is. Anders dan andere touroperators is Club Med zowel eigenaar als gebruiker van zijn vakantiedorpen. Met alle kosten van dien.

Dat lijkt het belang van de nieuwe activiteiten alleen maar te onderstrepen. Maar nu haalt Club Med niet alleen de broekriem aan bij zijn vakantiedorpen, maar heeft het ook de ontwikkeling van de nieuwe divisie stopgezet. Het concern zegt dat dit slechts een tijdelijke maatregel is en geen strategische ommezwaai. Maar de man die met Bourguignon overkwam van EuroDisney om de nieuwe divisie te leiden is opgestapt. Dit alles roept de vraag op waar Club Med zijn toekomstige groei vandaan wil halen. Sinds 1997 heeft Club Med beleggers een negatief rendement van 25 procent opgeleverd. Desondanks wordt Club Med verhandeld op een niveau van 13,5 maal de verwachte winst vóór rente en belastingen, terwijl dat niveau bij concurrenten op 7 of 8 maal de verwachte winst ligt. Sommige beleggers rekenen erop dat Preussag of de familie Agnelli, de grootste aandeelhouder van ClubMed, een bod op de onderneming uitbrengen. Anderen hechten veel waarde aan de merknaam. Ze zouden voorzichtiger moeten zijn. Al jarenlang doen geruchten over een overname de ronde, zonder dat er ooit iemand naar voren is getreden. En een merknaam is niet veel waard als er geen geld wordt verdiend.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Leslie de Quillacq