Bouwbedrijf Holzmann bijna failliet

Het Duitse bouwconcern Philipp Holzmann staat op het punt surseance van betaling aan te vragen nadat gesprekken met Duitse banken over extra financiering afgelopen nacht op niets zijn uitgelopen.

Dat heeft het bedrijf vanmiddag op een persconferentie in Frankfurt bekend gemaakt.

De top van de onderneming deed bij die gelegenheid een beroep op de schuldeisende banken alsnog met financiering over de brug te komen. Het personeel demonstreerde vanmiddag in het centrum van Frankfurt in een laatste poging de daar gevestigde Duitse banken alsnog tot een soepelere houding te bewegen.

Het management van Holzmann had eerder aangegeven dat de liquiditeitsproblemen deze week zo acuut zouden worden dat een gang naar de faillissementsrechter alleen vermeden kon worden als er niet snel vers kapitaal op tafel zou komen. Nadat Commerzbank, Dresdner Bank en HypoVereinsbank gisteren een saneringsvoorstel hadden afgewezen leek het doek voor de 150 jaar oude onderneming te vallen. Toch is er afgelopen nacht nog gezocht naar een oplossing. Vanochtend maakte het bedrijf bekend dat ook die besprekingen niets hadden opgeleverd. Alleen Deutsche Bank, was, aldus Holzmann, nog bereid het concern met een kortstondige injectie van 50 miljoen euro te ondersteunen.

Op de beurs in Frankfurt werd de handel in stukken Holzmann tijdelijk stilgelegd. Nadat de handel werd hervat, dook de koers met 40 procent naar beneden om later weer enigszins te herstellen.

Holzmann, waar 23.000 mensen werken van wie 11.000 in Duitsland, heeft een schuldenlast van 1,5 miljard euro. In totaal hebben zeventien banken vorderingen op het bedrijf. De grootste schuldeiser is Deutsche Bank met leningen van in totaal 329 miljoen euro. Deutsche is met een belang van 19,6 procent tevens grootaandeelhouder.

Het is de derde keer in vijf jaar dat de onderneming in een ernstige crisis is beland. In 1999 kon een faillissement alleen nog worden afgewend na interventie van bondskanselier Gerhard Schröder. De banken namen toen op aandringen van de regering zestig procent van de aandelen van het bedrijf. In de huidige crisis heeft de regering zich, voor zover bekend, op de achtergrond gehouden.

    • Michel Kerres