Belegger straft Versatel hard af

Kabel- en telecomconcern Versatel was vanmorgen de grote verliezer op de beurs. Het aandeel zag een derde van zijn waarde verdampen na bekendmaking van een nieuw schuldensaneringsplan. Het noodlijdende Versatel wil met een grote saneringsoperatie zijn schuld van 1,7 miljard euro in één klap nagenoeg geheel wegwerken. Om de zware schuldenlast af te schudden, wil Versatel dat de obligatiehouders hun schuldpapier inruilen voor contant geld en aandelen. In totaal biedt het telecom- en kabelbedrijf een bedrag van 350 miljoen euro en een aandelenbelang van 80 procent. Aandeelhouders leken de plannen van Versatel vanochtend niet te waarderen.

Het nu nog in de index voor middelgrote fondsen, de Midkap, opgenomen penny-stock Versatel was niet het enige concern dat forse koersverliezen leed. Ook bouwer Volker Wessels Stevin verloor fors. Het bouwconcern ging met 6 procent naar beneden tot 26,89 procent. Volker Wessels Stevin was van de beursgenoteerden het enige fonds dat na de invallen van justitie van afgelopen dinsdag nog geen dalende koersen te verwerken kreeg. Met name buitenlandse beleggers in bouwbedrijven vrezen boetes voor mogelijk frauderende bouwbedrijven en daardoor verminderde rendementen.

In de beursgraadmeter AEX was de stemming verdeeld. De AEX zelf daalde licht met 0,1 procent tot 521 punten. Grootste verliezer was handelshuis Buhrmann (min 3,9 procent), grootste winnaar was KPN (plus 2,6 procent). Telecomconcern KPN leek daarmee de zoete vruchten te plukken van de problemen van branchegenoot Versatel.

Ook TPG stond op winst. Het bezorgbedrijf claimt een overwinning in een geschil met de Opta over de tarieven voor het rondbrengen van brieven en pakjes. Producent van luxegoederen Gucci zag de voorbeurs gepubliceerde jaarcijfers beloond met een koersstijging van 1,8 procent tot 104,90 euro.

In Frankfurt waren alle ogen gericht op bouwconcern Holzmann. De bouwer, die al enkele jaren tegen een faillissement aanzit, heeft geen overeenstemming kunnen bereiken met zijn schuldeisers over een reddingsplan. De handel in Holzmann werd vanochtend door de beurs stilgelegd. Daarvoor was het fonds met ruim 11 procent gekelderd. Ook de bij Holzmann betrokken Deutsche Bank, Commerzbank en Dresdner Bank moesten - licht - inleveren.