Amerikaan veroordeeld

Een Amerikaanse ingenieur is in China veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor het ontvreemden van staatsgeheimen en het betalen van steekpenningen. Dat heeft de ambassade van de VS in China gezegd. De ingenieur, Fong Fuming, is in China geboren, maar werd in 1994 Amerikaans staatsburger. Hij werd al in februari 2000 in China opgepakt toen hij daar bemiddelde voor een Amerikaanse energiebedrijf. China beschuldigt Fong ervan 30,000 dollar te hebben betaald voor geheime documenten, maar volgens zijn advocaten kreeg hij die van een staatsambtenaar die hoopte op steekpenningen. De twee jaar die hij al in de gevangenis doorbracht, worden van zijn straf afgetrokken. Volgens zijn familie verkeert de 67-jarige Fong in een slechte gezondheid en is hij in de gevangenis mishandeld.