Acht doden bij bomaanslag in Peru bij Amerikaanse ambassade

Bij een bomaanslag tegenover de Amerikaanse ambassade in de Peruaanse hoofdstad Lima zijn vandaag acht mensen gedood. De aanslag met een autobom in dezelfde straat waaraan de Amerikaanse ambassade is gelegen, komt drie dagen voor het bezoek van de Amerikaanse president aan Peru.

De bom, die 's avonds laat afging, was geplaatst in een geparkeerde auto buiten een winkelcentrum in een populair uitgaansgebied. Beelden van de aanslag tonen grote chaos, lijken onder oranje plastic, verwrongen staal en overal het glas van gesprongen ruiten. Een bankgebouw en een hotel tegenover de Amerikaanse ambassade raakten licht beschadigd, maar de ambassade zelf bleef ongeschonden.

De Peruaanse minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Rospigliosi, heeft opgeroepen tot kalmte. ,,Zij zullen ons niet intimideren'', zei hij. Tot dusver heeft niemand de aanslag opgeëist.

Over het exacte aantal slachtoffers bestaat nog onduidelijkheid. Volgens Rospigliosi is sprake van acht doden. Onder hen bevinden zich voorbijgangers, politieagenten en beveiligingspersoneel. De commandant van de brandweer heeft echter gezegd dat het aantal dodelijke slachtoffers veel groter is. Bij de aanslag zouden geen Amerikanen zijn omgekomen.

Zaterdag begint de Amerikaanse president George Bush een bezoek aan Peru. Het is de eerste keer sinds zijn aantreden dat hij Zuid-Amerika aandoet. De Amerikaanse ambassade in Lima heeft niet gezegd of de aanslag de reisplannen van Bush zal beïnvloeden.

Minister Rospigliosi verklaarde er zeker van te zijn dat de president niet zal wijken voor de dreiging van terroristen en dat zijn bezoek gewoon zal plaatshebben.