VS: Hulp is het dubbele

De Amerikaanse regering zal de komende jaren niet 5 miljard, maar 10 miljard dollar (11,4 miljard euro) extra besteden aan ontwikkelingssamenwerking. Dat heeft een woordvoerster van het Witte Huis gisteravond gezegd. Vorige week liet president George W. Bush weten dat hij 5 miljard extra zou uittrekken. Nu blijkt dat dit alleen in het jaar 2006 is. Al in 2004, mogelijk zelfs volgend jaar, stelt de Amerikaanse regering extra fondsen, ter waarde van 1,67 miljard dollar, ter beschikking. In het jaar daarna zal dat 3,33 miljard zijn. Tesamen met het bedrag voor 2006 is dat 10 miljard dollar. Volgens de woordvoerster van het Witte Huis zijn de eerdere cijfers door een ,,interne vergissing'' op verkeerde wijze naar buiten gebracht. Het geld komt bovenop het bedrag van 17 miljard dollar dat de Verenigde Staten jaarlijks uittrekken aan hulp voor arme landen. De VS geeft 0,1 procent van zijn bruto binnenlands product uit aan ontwikkelingssamenwerking.

monterrey: pagina 17