Vette effecten in spookhuis

De grootste strijd in Thirteen Ghosts, het speelfilmregiedebuut van voormalig art director en visuele effecten-specialist Steve Beck, wordt geleverd tussen de teams van production designer Sean Hargreaves en special effects-coördinator Charlie Belardinelli. Wat de een doet, doet de ander teniet. Het is ook een gevecht tussen George Lucas special effects-bedrijf Industrial Light & Magic, waar Beck en Hargreaves werden geschoold, en dat van veteraan Belardinelli. Deze confrontatie werd vervolgens beslecht onder supervisie van producenten Joel Silver en Robert Zemeckis, die ook allebei niet op een effectje meer of minder kijken. Samen met Terry Castle, de kleindochter van horrorgrootmeester William, hebben ze productiemaatschappij Dark Castle in het leven geroepen, die zich na de remake van House on Haunted Hill (1999) nu aan de tweede herverfilming van een Castle-origineel waagt.

Opbouwen en dan verwoesten, daar ging het bij deze film om, in tegenstelling tot de meeste remakes die het tegenovergestelde beogen,en een in genreconventies gedompeld script over de strijd tussen goed en kwaad hielp daarbij. Spokenverzamelaar Cyrus (F. Murray Abraham) laat aan zijn zojuist weduwnaar geworden neef Arthur Kriticos (Tony Shalhoub) een eigenaardig huis na, dat na binnentreden als een gigantische tijdbom zijn eigen leven begint te leiden. Samen met zijn twee kinderen, een kordate dame van het spokenbevrijdingsfront en een louche helderziende moet Arthur vervolgens de weg uit dit griezeldoolhof zoeken. De dertien geesten uit de titel, duivelse machtszucht en een gemakzuchtige flirt met het occulte vormen het wankele raamwerk voor een eentonige, oorverdovende reeks gevechten en schrikeffecten. In Thirteen Ghosts gaat het om harder en meer. Opgewonden raak je er alleen van als je van de dynamiek van heipalen houdt.

Thirteen Ghosts. Regie: Steve Beck. Met: Tony Shalhoub, Shannon Elizabeth, Alec Roberts, Embeth Davidtz, F. Murray Abraham. In: 20 theaters.

    • Dana Linssen