`Totale Jihad' in `burqa'

,,Je bent ontzettend 10 september.'' Dat kan je als Amerikaanse tiener tegenwoordig worden gezegd als je je met triviale zaken bezighoudt of hopeloos achterloopt.

De Georgetown University in Washington deed onderzoek naar de reactie van jongeren op de aanslagen van 11 september en de Amerikaanse campagne in Afghanistan, en ontdekte dat die gebeurtenissen op humoristische wijze zijn opgenomen in het vocabulaire van de jongeren. In het dagelijkse gebruik heet ouderwetse en weinig stijlvolle kleding ,,burqa'', worden rommelige slaapkamers ,,ground zero'' genoemd, zijn leuke mannen ,,schattig als een brandweerman'', is nablijven ,,totale jihad'' en een prikkelbare leraar een ,,onwijze terrorist''. Spijbelende jongeren duiden elkaar aan met ,,hij is Bin Laden'', een verwijzing naar de nog steeds onvindbare terroristenleider.

,,Elf september is zo stressig geweest, dat we er nu een beetje over grappen'', legt scholier Najwa Awad uit in de Amerikaanse krant The Washington Post. ,,Als je je vreemd gedraagt, noemen anderen je Talibaan of vragen ze of je antrax hebt opgelopen.''

Ook hardere beledigingen als ,,Yo Mama Osama'' (je moeder is Osama) slingeren de jongeren elkaar naar het hoofd.

De wetenschappers dachten voordat ze de jongeren peilden over de invloed van 11 september, dat ze een toename van onverdraagzaamheid zouden zien. ,,Maar de jongeren slaan weinig haatdragende taal uit'', concludeert onderzoeker Alan Lipman.

,,Mijn vrienden noemen me soms `terrorist' of `fundamentalist''', vertelt de oorspronkelijk uit Koeweit afkomstige Nabeel Babaa. ,,Dat is niet erg, want ik weet dat het als een grap is bedoeld.'' ,,Door de grappen over 11 september in hun woordenschat op te nemen, geven de jongeren uiting aan hun gevoelens'', denkt Lipman. ,,Ze beledigen elkaar niet.''

De terreuraanval op de VS leverde in Nederland een groot aantal nieuwe woorden op, zo bleek in december vorig jaar uit de inventarisatie die deze krant jaarlijks maakt van nieuwe woorden. De aanslagen leidden tot woorden als poederpaniek, miltvuurangst en zelfmoordkaper.