Toekomst van Interview onzeker na surseance Emis

Het marktonderzoekbureau Interview/NSS, bekend van de opiniepeilingen voor de verkiezingen, dreigt ten onder te gaan. Het moederbedrijf Emis, een klein fonds aan de Amsterdamse beurs, heeft gisteren uitstel van betaling gekregen.

Het is onduidelijk of door de surseance van betaling de opiniepeilingen voor onder meer tv-programma Nova en het persbureau ANP kunnen worden voortgezet. Emis werkt momenteel met zijn grote aandeelhouders aan een mogelijke doorstart van delen van de onderneming. Bestuursvoorzitter F. Spangenberg verwacht op korte termijn te kunnen zeggen welke delen dat zijn.

Volgens K. Slootman, bestuurder bij Emis, was er de afgelopen jaren sprake van een ,,intransparante manier van managen'', waardoor het bedrijf uiteindelijk in de problemen is geraakt. Emis leed over het afgelopen jaar 3,6 miljoen euro verlies. Het jaar ervoor maakte het bedrijf nog 1,5 miljoen euro winst. Wegens het verlies werd bestuurder C. Stokx enkele weken geleden ontheven van zijn functie. Stokx was verantwoordelijk voor de financiën. Ook bestuursvoorzitter W. Meijer is onlangs opgestapt.

Het marktonderzoeksbedrijf kampte vorig jaar met een teruglopend aantal opdrachten. Ook moest Emis een eenmalige afboeking doen van 2,6 miljoen euro omdat investeringen in nieuwe media zich minder snel bleken uit te betalen dan werd aangenomen.

Sinds 5 maart werd vergeefs gewerkt aan een reddingsplan. De twee grootste aandeelhouders, investeerder Orange Fund en belbedrijf SNT Group, gaven begin maart een overbruggingskrediet van 1,1 miljoen euro. De raad van bestuur en de raad van commissarissen concludeerde echter dat er geen ander alternatief is dan uitstel van betaling aan te vragen.

Emis telt 240 vaste werknemers en circa zeshonderd oproepkrachten. Het bedrijf behoort met onder andere het NIPO tot de grootste marktonderzoeksbedrijven van Nederland. Ondernemingsraad en personeel zijn gisteren op de hoogte gesteld van het uitstel van betaling. Binnenkort belegt het bedrijf een buitengewone vergadering van aandeelhouders.

De marktonderzoekbranche als geheel deed het volgens W. van Slooten van de Marktonderzoek Associatie afgelopen jaar ,,niet slecht'. ,,Met 225 miljoen euro bleef de omzet van de branche vorig jaar steken op het niveau van het jaar ervoor.''