Tekenis is een architect

Het record van Harry Potter (243 kopieën) wordt niet overtroffen, maar de tweede niet-getekende Asterix-film, Astérix et Obélix Mission Cléopatre, overtreft met 136 bioscopen wel ruimschoots de 113 doeken in de eerste week van Lord of the Rings. Vooral de keuze voor 98 Vlaams gesproken kopieën (Obelix heeft niet meer de stem van Jack Wouterse, maar van Wim Opbrouck) lijkt optimistisch, zelfs al haalde in 1999 de eerste live-actionfilm Astérix et Obélix contre César ruim 320.000 bezoekers en een plaats in de top-20 van het jaar.

Asterix part 2 is een groter opgezette productie, geregisseerd door komiek Alain Chabat, die zelf de rol van Caesar speelt, en tot nu toe hier vooral bekend werd door zijn rolletje in Le goût des autres. Er wordt dankbaar gebruik gemaakt van de mogelijkheden die Egyptische namen, eindigend op is, tot woordspelingen bieden: Otis is de uitvinder van de lift, Numérobis (Tekenis in de Nederlandse vertaling) is een architect en Cannabis een ezeltje.

Iets scherpzinniger zijn de visuele grapjes, die doen vermoeden dat het Franse massapubliek dankzij fatsoenlijk onderwijs geacht wordt te weten dat de oude Egyptenaren altijd een gezicht in profiel tonen of hoe het schilderij `Het vlot van de Medusa' er ook weer uitziet.

Toch mikt de humor uiteindelijk niet erg hoog, met stereotiepe vertolkingen door hier nauwelijks bekende komieken als Jamel Debouzze of Isabelle Nanty, en weinig subtiele actie. Laten we hopen dat het veronderstelde publiek niet al te veel moeite heeft met het exclusieve karakter van de casting van Bekende Fransen, een deel van de humor en de door de ondertitelaar nauwelijks bij te benen verbale dubbelzinnigheid. Het aardigst zijn, curieus genoeg, de paar korte animatiescènes waarin de grafische kwaliteiten van de oorspronkelijke strip gerespecteerd worden.

Astérix et Obélix Mission Cléopatre (Asterix en Obelix: Missie Cleopatra). Regie: Alain Chabat. Met: Gérard Depardieu, Christian Clavier, Monica Bellucci. In 38 bioscopen (Frans gesproken) en 98 bioscopen (Nederlands gesproken).

    • Hans Beerekamp