Spaans benauwd

De HBG-aandelen die al sinds 1999 op de plank liggen, worden eindelijk uit hun lijden verlost. In 1999 kocht het bouw- en baggerconcern 633.190 eigen aandelen, die, zo meldde het jaarverslag toen, gebruikt konden worden voor een aandelenoptieregeling.

Vorig jaar was het zover: HBG vroeg en kreeg op 23 mei van zijn aandeelhouders het groene licht voor een optieregeling. Opties zijn rechten om tegen een vaste prijs aandelen te kopen, in dit geval die van de baas. Als de beurskoers boven de prijs stijgt die de optiebezitter voor de aandelen moet betalen, wordt 't een profijtelijk bezit. Voor het topkader waren 2,5 miljoen opties beschikbaar, voor andere cruciale medewerkers 200.000 tot 250.000.

Begin februari bood de Spaanse concurrent Grupo Dragados 21,25 euro per HBG-aandeel, 57 procent boven de beurskoers van de dag ervoor. Voor de aandeelhouders, waarvan sommige vorig jaar naar de rechter stapten om HBG tot een ander beleid te dwingen, smaakten de druiven zoet.

En voor de raad van bestuur ook, klaagden boze tongen. Hoge overnamepremies pakken gunstig uit voor managers met opties, die binnenskamers de beslissende stem hebben of een overname doorgaat of niet. Weinig ondernemingen durven een overname aan zonder de medewerking van de toplui van hun ,,doelwit''.

Helaas, voor directie en kwaadsprekers. In het biedingsbericht dat Dragados deze week publiceerde komt het hoge woord eruit: HBG heeft geen optieregeling.

De commissarissen van HBG durfden het vorig jaar op geen enkel moment aan om de optieregeling in te voeren. Opties uitgeven aan de vooravond van een overname is een juridisch mijnenveld, waarin de voormalige top van uitzendbureau Content vorig jaar een strafrechtelijke veroordeling opliep.

De overnamegesprekken bij Content waren kinderspel in vergelijking met het tumult rondom HBG. Eerst het geheime bod van baggeraar Boskalis op HBG's profijtelijke baggerdivisie, toen de openbaarmaking daarvan, de afwijzing door HBG, een bod van concurrent Heijmans op HBG, de rechtszaken van HBG met aandeelhouders, de gesprekken met een of meer financiers over een bod op HBG, de onderhandelingen met Ballast Nedam over een krachtenbundeling van de baggerdivisies en de gesprekken met Dragados over een fusie.

Naar de tijdige openbaarmaking van het bod van Dragados doet de beurswaakhond Autoriteit Financiële Markten inmiddels onderzoek. De commissarissen van HBG hebben goed aangevoeld dat zij tegen de achtergrond van de permanente onrust de opties nog maar even ingepakt op de plank moesten laten liggen.

    • Menno Tamminga