Sandbergprijs voor installatie Roy Villevoye

Beeldend kunstenaar Roy Villevoye krijgt voor zijn installatie Rood Katoen/Red Calico de Sandbergprijs 2002. Vandaag heeft het Amsterdamse Fonds voor de Kunst de derde serie prijswinnaars van dit jaar bekend gemaakt. Volgende week volgen tot slot de prijzen voor de podiumkunsten.

De installatie van Villevoye staat in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden. Het is een verzameling oude T-shirts die in Nieuw-Guinea door het Asmat-volk zijn gedragen. Daarnaast hangen foto's waarop kinderen, mannen, vrouwen in Nieuw-Guinea trots de kleding showen. ,,De Papoea's snijden de T-shirts vaak doelbewust in stukken om ze tot persoonlijke ornamenten te maken'', aldus Villevoye in het juryrapport.

De installatie is het slot van een drieluik dat verder bestond uit My body is over the ocean, dat in Sittard te zien was, en Passing time dat opgesteld stond in Bureau Amsterdam van het Stedelijk Museum in Amsterdam. ,,Ik zie mijn werk als poëtische non-fictie, waarbij de wereld zonder vooringenomenen standpunten tegemoet wordt getreden.'', zegt Vilevoye over zijn eigen werk in het juryrapport. Volgens de jury is hij een integer kunstenaar die de verschillen tussen twee culturen wil laten zien.

Filmmaakster Marjoleine Boonstra krijgt de L.J. Jordaanprijs voor haar film Bela Bela. De film vertelt het verhaal van vier dichters, afkomstig uit Cuba, Rusland en Roemenië, die politieke gevangenschap en marteling hebben overleefd. ,,De vorm sluit prachtig aan bij de inhoud en het commentaar van de kinderen, geprojecteerd als een droom, is een absolute vondst'', aldus de jury. Bela Bela is op dit moment te zien op een tentoonstelling van het werk van Boonstra in het Gemeentemuseum in Den Haag (tot 29 april).

De Dirk Wiardaprijs (voorheen de Prof. PI-prijs) gaat dit jaar naar de illustrator Paul van der Steen voor zijn karikaturen en covers in onder meer Het Parool, Opzij en de VARA Gids. De jury noemt zijn tekeningen ,,bijna zonder uitzondering messcherpe uitvergrotingen van het spreekwoordelijke menselijke tekort bij de geportretteerde. En bewondering omdat slechts een eenvoudige inktpen het wapen is.'' Paul van der Steen werkt bij Het Parool als opmaakredacteur.

Het Amsterdamse Fonds voor de kunst maakte ook de winnaar bekend van de aanmoedigingsprijs voor fotografie. Gertjan Kocken krijgt die prijs voor zijn serie foto's van landschappen en locaties waar zich rampen hebben voorgedaan zoals van Enschede.

Burgemeester J. Cohen reikt de prijzen op 30 mei in de Beurs van Berlage uit.