Recordscore voor kunstrijder Jagoedin

Olympisch kampioen Aleksei Jagoedin heeft gisteren in Nagano een bijzondere prestatie geleverd. De 22-jarige Rus ontving bij de WK kunstrijden voor zijn korte kür zes keer een 6,0, de perfecte score in het kunstrijden. Hij leverde zijn prestatie in het M-Wave-stadion, waar in 1998 de olympische schaatswedstrijden werden gehouden.

Met zijn optreden bracht de Rus de vierduizend toeschouwers op de grens van hysterie. De drievoudig wereldkampioen werd na zijn kür bedolven onder bloemen en teddyberen. ,,Dit was mijn beste korte kür ooit'', oordeelde Jagoedin. ,,Na de Olympische Spelen is de druk hoger. Iedereen verwacht dat ik ga winnen. Maar deze kür was een show.''

Jagoedin kwam als laatste het ijs op. Hij opende met een combinatie van een vier- en drievoudige toeloop direct gevolgd door een drievoudige axel. Zijn voetenwerk was duizelingwekkend. De Rus, wereldkampioen in 1998, 1999 en 2000, kreeg een zes voor de technische uitvoering en vijf zessen voor de presentatie.

Hij werd de tweede kunstrijder op een wereldkampioenschap die voor een korte kür met meer dan één zes werd gewaardeerd. De Japanse kunstrijdster Midori Ito werd bij de WK van 1989 in Japan beloond met vijf zessen voor haar technische uitvoering.

Jagoedins landgenoot Abt staat na de korte kür tweede en de Amerikaan Göbel derde. De mannen besluiten hun WK morgen met de vrije kür.

Het Russische paar Irina Lobatsjeva en Ilja Averboech heeft na de verplichte dans de leiding bij het ijsdansen. De winnaars van het zilver bij de Winterspelen in Salt Lake City bleven het Canadese koppel Shae-Lynn Bourne en Victor Kraatz en het Litouwse tweetal Margarita Drobiazko en Povilas Vanagas voor.

De kunstrijdsters Michelle Kwan en Irina Sloetskaja zijn vandaag bij de kwalificatie voor de korte kür als eerste in hun groep geëindigd. Sloetskaja won zilver bij de Olympische Spelen, Kwan brons. De Amerikaanse olympisch kampioene Sarah Hughes ontbreekt in Nagano.