Pakket KPN verkocht in twaalf minuten

,,Twaalf minuten.'' Meer tijd was er niet nodig om 234.700.000 aandelen in KPN door te verkopen. Het gebeurde gisteren nadat de Amsterdamse beurs al dicht was. Om zes uur 's avonds kocht de zakenbank UBS Warburg het aandelenpakket van het Amerikaanse telecomconcern BellSouth, dat de aandelen van KPN had gekregen in ruil voor het belang van BellSouth in E-plus, het Duitse mobiele-telecombedrijf uit Düsseldorf. De slotkoers in Amsterdam was 5,28 euro. UBS Warburg verkocht het pakket door aan institutionele beleggers zoals pensioenfondsen tegen een koers van 5,25 euro. Binnen twaalf minuten had UBS Warburg voor BellSouth 1,2 miljard euro opgehaald.

En hoeveel kreeg UBS Warburg voor de deal? ,,Dat mag ik niet zeggen'', zegt Bibo Voûte van de Zwitserse zakenbank in Londen. Waarom niet? ,,Dat ligt nou eenmaal gevoelig''. Was het veel? ,,Het was een open competitie, meer banken deden eraan mee, wij wonnen.'' Veel banken? ,,Een aantal.''

De kopers waren volgens Voûte institutionele beleggers in Europa, vooral het Verenigd Koninkrijk, en de Verenigde Staten. Sommige hebben hun aandelen vandaag al weer doorverkocht. ,,De koers is verder opgelopen.'' Wat volgens hem het vertrouwen van beleggers in het aandeel KPN weerspiegelt.

Hij prijst de snelle transactie niet op de laatste plaats omdat de `overhang' is verdwenen, dat wil zeggen het gevaar dat een groot pakket aandelen KPN (9,42 procent van het totaal) boven de markt hangt en daarmee de koers van het fonds drukt.