Overname Compaq lijkt definitief

De stemmen zijn nog niet allemaal geteld, maar volgens topvrouw Carly Fiorina van computerconcern Hewlett-Packard (HP) hebben de aandeelhouders gisteren gestemd voor de overname van Compaq.

De officiële uitslag komt pas over enkele weken, maar volgens Fiorina is er al een meerderheid voor de transactie. ,,We hebben een kleine marge, maar het is voldoende. We hebben genoeg stemmen gekregen om de overname door te laten gaan'', aldus Fiorina bij een persconferentie na de aandeelhoudersvergadering.

Als de 900.000 aandeelhouders inderdaad voor de overname stemmen van 22 miljard dollar (24,4 miljard euro) heeft Fiorina de strijd gewonnen met de nakomelingen van oprichters W. Packard en D. Hewlett die uitbrak na het overnamebod in september. De nazaten, die ook een groot aantal aandelen bezitten, vinden dat HP uitstekend alleen kan functioneren en dat een overname van concurrent Compaq helemaal niet nodig is. Volgens Fiorina is de fusie nodig om de intense concurrentie van bijvoorbeeld IBM het hoofd te kunnen bieden.

De strijd ging vlak na de aandeelhoudersvergadering door. W.Hewlett, de zoon van een van de oprichters, zei dat het verschil tussen de voor- en tegenstemmers nog te klein is om nu al een uitspraak te kunnen doen. Tussen Fiorina en de families ontstond de afgelopen maanden een zeer publieke ruzie over de overname, de grootste ooit in de Amerikaanse computerindustrie. De partijen bestreden elkaar vooral via advertenties in grote kranten en geschat wordt dat de strijd om de gunst van de aandeelhouder vele miljoenen dollars heeft gekost.

De aandeelhouders van Compaq zullen later deze week stemmen over het voorstel, maar er worden geen problemen verwacht tijdens de vergadering in Houston, de zetel van Compaq's hoofkwartier. Alhoewel de computerindustrie weer iets aantrekt boekte Compaq in 201 een nettoverlies van 785 miljoen dollar op een omzet van 33,6 miljard. In het eerste kwartaal van 2002 verwacht Compaq een omzet ter waarde van 7,6 miljard dollar. HP, dat zijn hoofdkwartier heeft in Palo Alto in de stat Californië, had een omzet van 45,2 miljard dollar in het boekjaar 2001 en een winst van 408 miljoen dollar.