Opstelten spreekt met alle fracties

Burgemeester Opstelten van Rotterdam heeft een rol in de vastgelopen vorming van een nieuwe college van B en W op zich genomen. Gisteren zijn de fracties om beurten bij hem langs geweest. Opstelten wilde van hen ,,weten hoe ze tegen de situatie aankijken'' en tevens hun eventuele oplossingen vernemen. Een woordvoerder zei vanmorgen dat de burgemeester de gesprekken ,,laat bezinken'', alvorens vervolgstappen te nemen.

Wat die stappen zullen zijn, is nog onduidelijk. De wet schrijft niets voor over de (duur van) de formatie van een college noch over het aanzoeken van een informateur, een gisteren aan de burgemeester geopperde suggestie om uit de impasse te komen. Vanmorgen werd verwacht dat de burgemeester deze suggestie zou overnemen.

De impasse ontstond toen afgelopen maandag bleek dat Leefbaar Rotterdam, winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, alleen een college met VVD en CDA en zonder PvdA wil vormen. Het CDA wil alleen in een college met PvdA.

Lijsttrekker Fortuyn opperde 'savonds op de tv dat de bevolking van de stad zich in een referendum zou uitspreken over een eventuele coalitie met de PvdA erbij. Overigens had Fortuyn wegens het overlijden van zijn vader verstek laten gaan bij de burgemeester. In zijn plaats verscheen Ronald Sørensen, tweede man van de fractie.