Op de bres voor vuile taal

Wat was dat voor nieuws? Een redacteur van 2 Vandaag die in hoge gewetensnood komt we hebben het hier over de EO – omdat zijn hoofdredacteur het woordje ,,kut-Marokkanen'' schrapt? Het moet er hard aan toe zijn gegaan. Ik ben benieuwd welke bijbelteksten tegenover elkaar stonden of was het de TROS tegen de EO? De hoofdredactie wilde kuise taal, maar de verslaggever zag het juist als zijn missie in het leven om de kijkers te verlichten met dat woordje ,,kut''. Je moet je talenten niet begraven. Zijn journalistieke roem is gevestigd. Later, als hij met de VUT gaat, zal hij nog om deze primeur worden gehuldigd: hij registreerde een scheldwoord van de Amsterdamse PvdA-voorman Rob Oudkerk tijdens een privégesprek. Toen de hoofdredacteur schrapte, heeft hij dapper de klok geluid.

Rob Oudkerk zei het woord aan burgemeester Cohen, terwijl hij niet in de gaten had dat er een microfoon bij werd gehouden. Hij wilde aangeven verklaarde hij dat Fortuyn ook in Amsterdam een grote aanhang heeft, want hele buurten worden geterroriseerd en Amsterdammers drukten zich stevig tegen hem uit...

Oudkerk werd ondervraagd alsof hij een publieke uitspraak had gedaan. ,,Vallen politici niet over elkaar heen met steeds hardere bewoordingen?'' ,,Is het niet een beetje wat Pim Fortuyn doet?'' En er stond een groep `burgerbelangen' op die aangifte deed wegens discriminatie. Volgens Cohen bevat de uitspraak geen nieuws omdat politici hij ook al jaren klagen over groepjes criminele Marokkaanse jongeren waar ze allerlei sociale maatregelen op hebben losgelaten. Cohen herinnerde 2 Vandaag nog eens aan een eigen dappere uitspraak: ,,Ze hebben overal schijt aan.'' Niet dat ferme uitspraken helpen. En vervelend voor niet-criminele Marokkanen die dankzij de dappere redacteur weer de grond in zijn getrapt.

Het doet me denken aan president Bush die werd betrapt toen hij tijdens zijn campagne een journalist van de New York Times een ,,ass'' noemde voor een microfoon die ongemerkt open stond. Er ontstond ophef, maar na een week of wat was het vergeten. Het had vooral amusementswaarde. Stel je voor dat hij op een verloren moment had gezegd ,,kut-zwarten'', want ook daar zitten in getto's veel criminelen onder. Maar geen Amerikaanse politicus wijt de misdaad aan de cultuur van de zwarten of heeft de illusie dat hij dat probleem met een paar pelotons sociaal werkers oplost. Nee, niet eenvoudig, daar had Oudkerk gelijk in.

De behoefte aan eenvoud bestaat ook bij zedendelicten en dan staan er altijd goeroes op. Hypnotherapeutisch speuren naar hervonden herinneringen, de poppenmethode. Veroordeling in de Puttense lustmoordzaak op grond van een verzonnen theorie over het verslepen van andermans zaad.

In Netwerk viel gisteren de pseudo-wetenschap van het profileren van daders van zedendelicten door de mand. Een Gentse serieverkrachter bleek helemaal geen contactgestoorde, alleenstaande man te zijn, maar een vader van twee kinderen, militair officier, vrijwilliger bij de brandweer, ja zelfs figurant bij de Gentse politieserie Flikken. Netwerk draaide nog eens het profiel af van de Utrechtse serieverkrachter: ,,Sociaal gestoorde man die bij zijn moeder woont, maatschappelijk niet uit de verf komt, geen vast werk heeft en bezeten is van seks.'' Hij is dankzij dit profiel nog steeds niet gevonden. Volgens de Maastrichtse hoogleraar Crombag berusten de daderprofielen niet op wetenschappelijk onderzoek, maar op losse, anekdotische ervaringen van politiemensen.

Jammer voor de politieserie Ernstige delicten, waarin zo hoog wordt opgegeven van de wetenschappelijk verantwoorde opsporingsmethoden. Afgelopen zaterdag was de laatste aflevering en volgend jaar komt een tweede reeks. Ze moeten dan wel iets anders doen, want mij gingen die zedendelicten knap vervelen. Of vindt de VARA lustmoorden zo mediageniek? Een vrouw die zich half moest uitkleden alvorens verbrand te worden, een man die met boeien aan seks met een moordenares moet bedrijven – de politie-inspecteur weet altijd tevoren wat voor dader het is. Dat haalt ze uit leerboeken. Dankzij Netwerk weet ik definitief dat het onzin is. Nee, eenvoudig is het niet.

    • Maarten Huygen