Op bezoek bij Arrigo

Lezeres Louise B. stuurde een e-mail waarin ze vertelt over haar bezoek aan Harry's Bar in Venetië. Nadat ze samen met haar zus in allerlei Italiaanse steden carpaccio had gegeten, wilde ze de oorspronkelijke, de enige-echte van Harry, oftewel Arrigo Cipriani proberen. Daar bestellen ze dorstig en moe van het rondlopen pils en carpaccio, maar krijgen ongevraagd eerst een roze drankje voorgezet. De pils komt pas bij het dungesneden vlees. De rekening bedraagt toe maar 230 gulden.

Louise schrijft dat er in haar omgeving talloze mensen zijn die absoluut naar Harry's Bar willen. Laat Harry nu uit zijn! Er komen veel te veel toeristen in deze fuik. Voor zo'n roze glaasje de beroemde Bellini cocktail gemaakt van Prosecco en perziksap, moet je nu naar Bar Dandolo in het Hotel Danieli, Riva degli Schiavone. De barman, Roberto Naccari, gebruikt verse perziken. En zo hoort het. Bij Venetië hoort uiteraard ook een bezoek aan het in 1720 geopende Caffé Florian op het San Marcoplein. Tot de beroemde klanten hoorden Lord Byron, Goethe, Charles Dickens en Marcel Proust. Op de kaart van Florian staan diverse cocktails. Uiteraard de Bellini, die met champagne of een mousserende witte wijn wordt bereid. Hetzelfde geldt voor de Puccini met sap van mandarijnen, de Tiepolo met aardbeiensap, de Tintoretto met passievrucht en de Tiziano met sap van uvafragola-druiven. De prijzen variëren van E10,85 voor een Prosecco-cocktail tot E18,08 voor een cocktail met champagne. Als het orkestje speelt, wordt de eerste consumptie die je bestelt met E3,87 verhoogd. Het uitzicht is gratis. Het echte recept voor het roze drankje vond ik in Arrigo's kookboek met recepten uit de keuken van Harry's Bar. Dit stukje moet wel bewaard worden tot er verse witte perziken te koop zijn. Het gebruik van gele perziken en een keukenmachine is verboden.

De Bellini gaat als volgt: de rijpe perziken worden met de hand fijngeknepen en het sap opgevangen. Of er wordt voor het uitpersen een fijne puntzeef of passevite gebruikt. Druk de vruchtenpulp door de zeef. Doe 1 deel sap in een inkoud glas dat uit de koelkast of diepvries komt. Voeg 2 delen Prosecco toe. Als het perziksap iets te zuur is, mag een beetje poedersuiker worden toegevoegd. Peuzel bij de cocktail aan een zeer dun plakje San Daniele- of parmaham.

    • Anne Scheepmaker