Nieuw Zeeland dreigt WK rugby te missen

Het wereldkampioenschap rugby dreigt voorbij te gaan aan Nieuw Zeeland. Het land was aangewezen om het toernooi volgend jaar samen met Australië te organiseren, maar kan op basis van bestaande contracten niet garanderen dat alle stadions en zakenboxen reclamevrij en ongeboekt worden opgeleverd.

Daardoor dreigen de inkomsten voor de organisatie, Rugby World Cup Ltd (RWC), te laag uit te vallen. Op 12 april beslist de internationale rugbybond (IRB) vermoedelijk alle 48 wedstrijden toe te wijzen aan titelverdediger Australië, dat gisteren een voorlopig wedstrijdschema zonder Nieuw-Zeelandse inbreng presenteerde.

In het rugbymaffe Nieuw Zeeland is met afgrijzen gereageerd op het dreigende vertrek van het wereldkampioenschap. De voorzitter van de rugbybond NZRFU, Murray McCaw, heeft gesuggereerd dat zijn collega, Vernon Pugh van de RWC en de IRB, te veel macht heeft en dat hij heeft verzuimd de partijen bij elkaar te brengen. ,,Net als ervaren politici houden de internationale rugbybestuurders hun macht door een verdeel- en heersbeleid'', zei McCaw.

Zulke persoonlijke aanvallen hebben de Nieuw-Zeelandse zaak waarschijnlijk weinig goed gedaan. In de Nieuw-Zeelandse pers, waarin de berichtgeving over de kwestie wordt gelardeerd met complexe rugbydiplomatieke analyses, wordt nu gesuggereerd dat de enige redding is gelegen in het onmiddellijk vervangen van de NZRFU-top. Alleen zonder de hinderlijke ballast van persoonlijke vetes met andere IRB-leden zou er voor Nieuw Zeeland nog een rol zijn weggelegd als mede-organisator.

Het toernooi van 2003 is de vijfde editie van de strijd om de wereldtitel. Nieuw Zeeland wist alleen de eerste te winnen, in 1987 in eigen land. Daarna ging het buiten de eigen landsgrenzen tot drie keer toe mis met The All Blacks. Drie jaar geleden, toen Frankrijk, Ierland en Groot-Brittannië het decor waren van de wereldtitelstrijd, ging de nationale ploeg in de halve finales verrassend onderuit tegen Frankrijk.

Met een thuisvoordeel zou de wereldbeker volgens de Kiwi's eindelijk weer terugkeren in het land waar de bokaal thuishoort.

    • Hans van Kregten