Laurus gebeten hond op beurs

Beleggers reageerden onaangenaam verrast op de cijfers van supermarktbedrijf Laurus. Het nettoverlies van het concern was, vooral in de tweede helft van 2001, opgelopen tot 442 miljoen euro. Een jaar eerder sloot het concern nog af met een verlies van 53 miljoen euro. Tegen het middaguur koerste het aandeel bijna 5 procent lager op 1,80 euro. Ondanks de negatieve stemming rond Laurus, bleef de Midkap-index, van middelgrote fondsen, redelijk overeind. Tegen de middag noteerde deze graadmeter marginaal lager.

Buiten de Laurus-handel waren beleggers op de effectenbeurs in Amsterdam vooral behoedzaam. De toonaangevende AEX-index noteerde tegen rond het middaguur licht lager, een daling van 3,72 punten op 532 punten.

Positieve uitschieter was KPN, dat bijna 6,5 procent won op 5,62 euro. Het telecombedrijf maakte eergisteren een historisch miljardenverlies bekend, maar blijkbaar hadden beleggers hier al rekening mee gehouden.

De meeste hoofdfondsen moesten daarentegen licht terrein prijsgeven. Alleen ASML (-2,15 procent) en Numico (-2,53 procent) gingen harder naar beneden.

Fugro, dat vorige week een onstuimige groei over 2001 liet zien, was koploper in de MidKap-index. Het ingenieursbureau won meer dan 3 procent op 63 euro.

Ook de andere beurzen in Europa waren lager. De FTSE-index in Londen stond tegen het middaguur op een verlies van 0,3 procent en de CAC-index in Parijs daalde met 0,4 procent. De slechtste score boekte Frankfurt. Daar stond de DAX-index 1,2 procent in de min.

In Tokio stonden de aandelenkoersen op de effectenbeurs vanmorgen vooral lager. De Nikkei-index daalde 266,04 punten ofwel 2,3 procent tot 11.526,78. De meeste beleggers incasseerden de winst die gisteren de beurs met 2,6 procent opstuwde. Ook haalde het besluit van de Amerikaanse centrale banken om de rente onveranderd te laten de fut uit de meeste koersen. Tokio presteerde veruit het minst in Azië. Zo sloot de beurs in Seoul 0,3 procent lager. De Australische All Ordinaries-index boekte een winst van 0,2 procent.

Op de valutamarkten ging de koers van de euro omlaag. Tegen 12.00 uur werd 0,8795 dollar genoteerd in vergelijking met het slot van gisteren op 0,8820.De koers van de euro tegenover het pond sterling was met 0,6190 pond onveranderd.