Kamerleden fel tegen Hermans

De Tweede Kamer heeft geen enkel vertrouwen in het onderzoek dat minister Hermans (Onderwijs) hogescholen, mbo-scholen en universiteiten zelf laat uitvoeren naar eventuele fraude met subsidies.

Dat bleek gisteren tijdens het debat over hbo-fraude in de Tweede Kamer, waarin Hermans zich moest verantwoorden voor zijn aanpak. De Kamer voelt er veel voor zelf actie te ondernemen, bijvoorbeeld door de Algemene Rekenkamer te vragen een volwaardig onderzoek te doen.

Hermans heeft de Rekenkamer een veel minder ver gaande rol gegeven en het onderzoek naar fraude aan de instellingen zelf overgelaten. De onderwijsinstellingen die zelf toegeven inderdaad misbruik van bekostigingsregels te hebben gemaakt, zullen niet worden vervolgd, zo heeft de minister toegezegd.

De Tweede Kamer neemt het minister Hermans bovendien kwalijk dat hij signalen van fraude onvoldoende heeft opgepakt en wil daarom dat in een onafhankelijk onderzoek ook de cultuur op het ministerie van Onderwijs wordt betrokken. Bovendien voelt de Kamer zich gepasseerd in belangrijke kwesties, zoals met betrekking tot een rapport uit 2000 waarin ambtenaren al melding maken van `strategisch gedrag' van onderwijsinstellingen. Hermans heeft dat rapport nooit naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij geeft toe dat hij dat ,,met de ogen van nu'' inderdaad had moeten doen.