Justitie verdenkt bazen in de bouw

Justitie heeft een gerechtelijk vooronderzoek geopend tegen enkele hooggeplaatste werknemers van bouwbedrijven op verdenking van bouwfraude. Betrokkenen bij het justitiële onderzoek hebben dat bevestigd.

Gisteren werden op 45 plaatsen in Nederland doorzoekingen uitgevoerd voor dit onderzoek. In vestigingen van vrijwel alle grote bouwbedrijven, zoals HBG, Volker Wessels Stevin, Heijmans en Koop Tjuchem, werden invallen gedaan, alsmede bij enkele accountantskantoren waaronder de Groninger vestiging van KPMG.

De doorzoekingen in de woningen van werknemers van bouwbedrijven zouden vier of vijf werknemers betreffen, onder wie directeuren. De doorzoeking in de woningen betekent dat het openbaar ministerie deze mensen formeel heeft aangemerkt als verdachte.

Vanmiddag was nog onbekend om welke personen het gaat. Het openbaar ministerie geeft geen commentaar. Niemand is gisteren gearresteerd.

Minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) heeft gisteren drie ambtenaren van Rijkswaterstaat geschorst die door justitie worden verdacht van corruptie. Twee van deze ambtenaren werken bij Rijkswaterstaat in Noord-Holland, één in Noord-Brabant.

Netelenbos legde er de nadruk op dat de ambtenaren worden ontslagen als de beschuldigingen correct zijn. De ambtenaren kunnen echter weer aan het werk gaan indien blijkt dat het openbaar ministerie geen bewijzen heeft aangetroffen voor corruptie.

De doorzoekingen van justitie lijken zich te concentreren op bedrijven en werknemers uit de grond-, weg- en waterbouw, de zogenoemde GWW-sector. Deze sector wordt in de bouw traditioneel beschouwd als de meest fraude- en corruptiegevoelige. In de branche wordt er rekening mee gehouden dat binnenkort een tweede serie invallen volgt. Het OM spreekt dit tegen.

invallen: pagina 3

hoofdartikel: pagina 9