HBG hield al rekening met inval

Politie en justitie deden gisteren op grote schaal invallen bij bouwbedrijven. Bij HBG in Gouda waren ze er niet blij mee. ,,Er wordt sensatie gezocht.''

Pal voor het kantoor van bouwbedrijf HBG Civiel in Gouda staan de auto's van de opsporingsambtenaren geparkeerd. Op de voorbank bordjes met `Politie Haaglanden. Bureau Fraude' en `parket officier van justitie'. Op de achterbank verhuisdozen.

Gisterochtend om 9 uur ,,meldden ze zich netjes bij de vestigingen'', zegt de woordvoerder van HBG. Zo deed justitie gisteren op 58 plaatsen in Nederland invallen voor het onderzoek naar bouwfraude en ambtelijke corruptie. Bij bijna alle grote bouwbedrijven, waaronder naast HBG ook BAM NBM, Volker Wessels Stevin, Heijmans, Strukton en Koop Tjuchem, viel de politie binnen. Bij de Nederlandse poot van baggerconcern Boskalis, het kantoor van accountant KPMG in Groningen en bij zes gebouwen van overheidsdiensten zijn eveneens `doorzoekingen' verricht. Bij de actie waren meer dan 500 opsporingsambtenaren, 36 officieren van justitie en zeven rechters-commissarissen betrokken.

Bij drie kantoren van de civiele bouwpoot van HBG, waaronder het hoofdkantoor van het bedrijfsonderdeel in Gouda en een kantoor in Utrecht, kwamen een officier van justitie en enkele agenten de boeken doorwerken. Bij de HBG-vestiging in Gouda was de stemming bedrukt en zenuwachtig. De draaideur was gesloten, in de ontvangsthal was extra beveiligingspersoneel aanwezig. De 450 werknemers werden gemaand hun mond te houden, maar velen konden hun irritatie nauwelijks onderdrukken. Het volgens de HBG'ers heersende negatieve beeld van bouwbedrijven zou onterecht zijn. ,,Maar goed, het is verkiezingstijd. Bouwbedrijven worden nu gebruikt om goed in de publiciteit te komen'', zegt C. Woltering, werknemer van HBG Civiel. ,,Er wordt sensatie gezocht.''

Als Woltering wegloopt, dromt een groep leerlingen van de middelbare school aan de overkant samen. ,,Bouwfraudeurs!'', gillen ze. ,,Jullie hebben het gedaan. We hebben alles gezien.''

Volgens de HBG-woordvoerder kwam justitie met gerichte opdrachten en zocht ze naar specifieke bouwprojecten. ,,Het was niet zo van: wat zullen we eens meenemen?'' De invallen waren geen verrassing voor HBG. De beschuldigingen waren ,,ernstig'', zegt de bouwer zelf. Voor HBG lag het daarom in de lijn der verwachting dat er een inval zou komen. ,,We hielden er rekening mee.''

De opsporingsambtenaren verlaten om 5 uur 's middags het pand. De blikken staan op onweer. Hier geen triomfantelijk hooggehouden verhuisdozen vol `bewijs', zoals de tv ze bij andere invallen liet zien. De ambtenaren zijn niet bereid veel te melden. Een van hen zegt: ,,Ik werk bij HBG en de dozen in mijn auto zijn wegens mijn verbouwing.'' Om vervolgens weg te rijden in een auto met een bordje van het parket. De officier van justitie zelf draagt niets dan zijn koffertje. ,,Hierin zitten al mijn spullen'', is het enige wat hij zegt.

Op andere vestigingen van bouwbedrijven heeft het openbaar ministerie gisteren ruim 2.000 dozen met administratie in beslag genomen. Het onderzoek gaat volgens het OM ,,geruime tijd'' duren en wordt uitgevoerd door het team van vijftig personen dat al bezig was de bouwnijverheid door te lichten. Naast het openbaar ministerie doen ook de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en een parlementaire enqûetecommissie onderzoek naar de bouw. De verschillende onderzoeken kunnen elkaar voor de voeten lopen, vreest minister Korthals (Justitie). Hij wil dat het OM coördineert wanneer welke verdachten gehoord worden. Dit om de kans te verkleinen dat verdachten hun verhalen op elkaar afstemmen. Tegelijkertijd geeft de Wet op de parlementaire enqûetecommissie de bevoegdheid verdachten te horen op een zelf te bepalen tijdstip. Betrokkenen zijn verplicht een verklaring af te leggen voor de enqûetecommissie, maar het OM mag die verklaring dan weer niet gebruiken als bewijsvoering.

    • Freek Staps