Gerbrands van volleybal naar schaatswereld

Toon Gerbrands wordt directeur van het schaatsteam van DSB, de werkgever van onder anderen Jan Bos en Ids Postma. De voormalige bondscoach van de mannenvolleybalploeg tekende een vierjarig contract.

Een woordvoerder van de ploeg van Dirk Scheringa Beheer erkent dat Gerbrands geen bekende persoon in de schaatswereld is. Zijn organisatorische kwaliteiten waren voor DSB van doorslaggevend belang bij de opmerkelijke keuze. Daarbij wordt Gerbrands geroemd als een coach die de afgelopen jaren heeft bewezen topsporters uitstekend te kunnen motiveren.

,,We zijn druk bezig de schaatsploeg opnieuw op poten te zetten'', verklaart woordvoerder Wilting. ,,DSB wil jeugdig talent kansen geven zich te ontwikkelen. Gerbrands is de juiste persoon om daar invulling aan geven.'' Met Gerbrands hoopt DSB successen te behalen tijdens verschillende kampioenschappen. Uiteindelijk moeten zijn inspanningen in 2006 leiden tot medailles tijdens de Olympische Winterspelen in Turijn.

De voormalig bondscoach van de mannen volleybalploeg vindt zelf de stap niet onlogisch. ,,Ik kan het heel goed begrijpen dat DSB mij heeft gevraagd'', zegt Gerbrands. ,,Ze zochten een manager met verstand van topsport. Ik heb de laatste tijd mijn werk als volleybalcoach gecombineerd met de functie van interim-manager bij Rijkswaterstaat. Voor het schaatsen zelf heeft DSB speciale coaches, daar hoef ik me niet bezig mee te houden. Ik concentreer me op het organiseren, regelen en het ontwikkelen van een visie.''

Gerbrands zegt zijn baan bij Rijkswaterstaat op, maar blijft wel coach van volleybalploeg Dynamo.

Op dit moment is Hans van Goor nog manager van het schaatsteam. Van Goor moet deze functie noodgedwongen opgeven omdat hij het steeds drukker krijgt met zijn tweede baan als directeur verkoop van Frisia Financieringen. Daardoor was het voor Van Goor onmogelijk extra energie te steken in de begeleiding van de schaatsers.

Het is nog niet helemaal duidelijk welke mensen Gerbrands precies gaat begeleiden. DSB onderhandelt met Jan Bos, Ids Postma en de Oekraïnse trainer Konstantin Poltavets over verlenging van hun contracten. Daarbij worden gesprekken gevoerd met een aantal andere schaatsers. Eerder deze week werd bekend dat DSB belangstelling heeft om Sijtje van der Lende als coach en de schaatssters Barbara de Loor en Wieteke Cramer aan te trekken.

De DSB-Groep sponsort komend seizoen behalve het team in het langebaanschaatsen ook nog drie, mogelijk vier marathonschaatsteams. Het bedrijf van de Noord-Hollandse ondernemer Dirk Scheringa fungeert als sponsor van het Frisia Financiering mannenteam (Peter de Vries, Andres Landman, Patrick Schmitz en Yep Kramer) en het Frisia Financiering vrouwenteam (Petra Grimbergen, Lieke Splinter en Linda Verdouw). Jan-Maarten Heideman, Ruud Borst en Rene en Henri Ruitenberg vormen samen het DSB Bank marathonteam mannen.

Mogelijk komt er ook nog een DSB Bank marathonteam voor vrouwen.