`Geen excuses van Patten voor kritiek op VS'

Eurocommissaris Chris Patten (Buitenlands Beleid) heeft de Amerikaanse regering nooit excuses aangeboden voor zijn kritiek op president George W. Bush. Dit zegt de woordvoerder van Patten, die zeer verbaasd is over de bewering van minister Jozias van Aartsen dat dit wel het geval zou zijn. Patten leverde vorige maand in een artikel in de Financial Times scherpe kritiek op de toespraak van president Bush over de `As van het Kwaad'. Volgens zijn woordvoerder heeft Patten vervolgens enkele telefoongesprekken gevoerd met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell. Daarin heeft hij geen verontschuldigingen aangeboden, maar zijn standpunt herhaald en nader toegelicht.

Onze Haagse redactie voegt hieraan toe: een woordvoerder van Van Aartsen in Den Haag verklaarde vanmorgen dat de minister wegens het tijdsverschil met de VS onbereikbaar was voor nader commentaar.