Diplomaat de cel in

De 45-jarige Russische ex-diplomaat Andrej Knjazev is gisteren in Moskou veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Na vrijlating blijft zijn rijbewijs nog drie jaar ingetrokken.

Knjazev veroorzaakte in januari 2001 een diplomatieke rel toen hij, als diplomaat, verbonden aan de Russische ambassade in Canada, in Ottawa een vrouw doodreed na een ijsvis-feestje. Knjazev weigerde een ademtest af te nemen maar rook naar sterke drank. Hij kon wegens zijn diplomatieke onschendbaarheid in Canada niet worden vervolgd en de Russische regering weigerde hem aan de Canadese justitie uit te leveren.

Wel echter ontsloeg Moskou hem. Bovendien beloofden de Russen hem in Rusland voor de rechter te dagen.

Knjazevs verdediger stelde tijdens het proces dat niet bewezen was dat Knjazev had gedronken toen hij de vrouw doodreed. Hij suggereerde dat de diplomaat slachtoffer was van een Canadees complot, net zoals Russische sporters op de Olympische Spelen in Salt Lake City dat zouden zijn geweest.

Diverse diplomaten uit Rusland en andere republieken van de vroegere Sovjet-Unie zijn de afgelopen jaren in de VS en Canada in opspraak geraakt wegens riskant rijgedrag. Knjazev veroorzaakte in Canada vier ongelukken in twee jaar, twee daarvan onder invloed.