Dertien topsporters melden zich aan bij nieuwe vakbond

Dertien Nederlandse sporters hebben zich aangemeld bij de nieuwe vakbond voor topsporters die vanmorgen is gepresenteerd in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De kersverse belangenvereniging heet NL Sporter en is tot stand gekomen op initiatief van de atletencommissie van de sportkoepel NOC*NSF.

Het bestuur bestaat voorlopig uit drie personen, van wie de voormalige rugbyer Yves Kummer de voorzitter is. Oud-hockeyster Carina Benninga en Frits Algie, belastingadviseur van Ernst & Young, zijn de andere bestuursleden. Aan uitbreiding van het bestuur wordt nog gewerkt.

De nieuwe vakbond kan putten uit een potentieel van 3.000 topsporters. De dertien leden die zich voor een contributie van vier euro per maand hebben laten inschrijven zijn Kamiel Maase (atletiek), Natasja Burgers (handbal), Tineke Bartels (paardensport), Dillianne van den Boogaard (hockey), Mark Huizinga (judo), Bart Brentjens (mountainbike), Michiel Bartman (roeien), Nicolien Sauerbreij (snowboarden), Paul Haarhuis (tennis), Reinder Nummerdor (volleyal) en de schaatsers Jacco Jan Leeuwangh, Erben Wennemars en Jochem Uytedehaage.

NL Sporter is een onafhankelijke organisatie, die zich op vele terreinen voor atleten wil inzetten. Men denkt zoal aan begeleiding bij contractbesprekingen, het verstrekken van juridische en fiscale adviezen en het bemiddelen in conflicten. Mogelijk dat NL Sporter ook een rol zal spelen bij de opstelling van selectiecriteria voor topsporters. Tijdens de presentatie gaf schaatser Leeuwangh aan daar behoefte aan te hebben. Hij ziet een taak weggelegd voor de vakbond om afzonderlijk met sportbonden tot duidelijke afspraken te komen.

De vakbond voor topsporters maakt deel uit van de FNV Sport en kan bovendien een beroep doen op de kennis van de belangenverenigingen voor profvoetballers (VVCS) en wielrenners (VVBW).

In het geval dan nog aanvullende expertise is gewenst, kan een beroep worden gedaan op de ingestelde Adviesraad, van wie voorlopig de ex-sporters Ard Schenk, Jos Hermens, professor arbeidsrecht Lutjens en de Tilburgse burgemeester Johan Stekelenburg lid zijn. Laatstgenoemde moet NL Sporter vooral de weg wijzen in politiek Den Haag.

Vanwege de grote diversiteit in sporten denkt het bestuur van NL Sporter vooralsnog niet aan het afsluiten van CAO'S, zo dat praktisch al realiseerbaar is. Er wordt meer gedacht aan collectieve belangenbehartiging tegenover sportbonden, de overheid en NOC*NSF.

Tot een van haar belangrijkste taken rekent NL Sporter de inrichting van een overbruggingsfonds, waarmee sporter worden geholpen om na hun carrière een maatschappelijke loopbaan op te pakken.