Britse vos is nog niet veilig

In een laatste poging de vossenjacht te redden heeft het Britse Hogerhuis gisteren gestemd voor een compromis, dat de omstreden drijfjachten met honden onder strenge voorwaarden zou toestaan.

De Lords namen het voorstel voor een `middenweg' na acht uur debatteren aan met 366 tegen 59 stemmen, een dag nadat het Lagerhuis voor een totaal verbod had gestemd. Een jaar geleden stemden de Lords nog met overweldigende meerderheid voor het behoud van de vossenjacht in zijn huidige, ongereglementeerde vorm.

De stemming was een zogehete `vrije', waarbij leden van beide Huizen niet over een bestaand wetsvoorstel stemden en niet langs partijlijnen. De regering staat nu voor de lastige taak om een wetsvoorstel te formuleren waarin die uiteenlopende standpunten worden verzoend.

Hoewel premier Blair maandag zelf voor een algeheel verbod stemde, heeft hij achter de schermen aangestuurd op een compromis, dat het jagen met honden op vossen laat doorgaan als een vorm van noodzakelijke ongediertebestrijding.

Dat zou tegemoet komen aan de wensen van Lagerhuisleden dat het doden van dieren geen sport mag zijn (of lijken). Hij hoopt er ook mee te voorkomen dat de wet op de vossenjacht opnieuw strandt in een loopgravenoorlog tussen beide Huizen, zoals vorig jaar gebeurde.

Maar hoe een compromis eruit moet zien, wil het Lagerhuis het slikken, is de vraag. Sommige Labour-backbenchers hebben de regering ervan beschuldigd de `wil van de volksvertegenwoordiging' te negeren als ze luistert naar de `ongekozen Lords'. Een deel van de Labourfractie eist bovendien een verbod als pasmunt nadat ze de premier steunde tijdens de recente minicrisis over dubieuze stortingen in de partijkas.

Sommige Lords, die in een wettelijk verbod alleen `overdreven sentimentaliteit van stadsbewoners' zien, vinden dat ze de regering al ver genoeg tegemoet zijn gekomen. Ze voorspelden nieuwe politieke onrust op het platteland en grote demonstraties van boeren en anderen uit de countryside. Alun Michael, de staatssecretaris voor Plattelandszaken, zet morgen de koers van de regering uit.