Barcelona en Liverpool naar kwartfinales

Barcelona en Liverpool hebben zich gisteren geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. De Spanjaarden deden dat door in Turkije te winnen van Galatasaray met 1-0. Liverpool versloeg AS Roma op Anfield Road (2-0).

De kans is groot dat geen enkele Italiaanse club zich dit jaar weet te plaatsen voor de kwartfinales van de Champions League. Juventus, dat vanavond in Turijn het Engelse Arsenal ontvangt, heeft alleen nog een theoretische kans om verder te komen.

Barcelona was gisteren na Real Madrid en Deportivo La Coruña de derde Spaanse ploeg die zich wist te plaatsen. De Catalanen wonnen verrassend van Galatasaray. De Turken hadden twintig Europese wedstrijden op eigen veld geen nederlaag meer geleden. Daar stond wel tegenover dat Galatasaray in de tweede ronde van de Champions League al hun vijf duels gelijkspeelden.

Barcelona kwam in de 58ste minuut op voorsprong. De Colombiaanse doelman Mondragon, normaal gesproken een rots in de branding bij de Turken, liet een schot van de Braziliaan Rochemback als een beginneling los. Luis Enrique stond op de juiste plaats om de fout af te straffen.

Een minuut later had Galatasaray het antwoord al bijna klaar. Umit tikte de bal over doelman Bonano, maar zag Coco op de doellijn redding brengen. Overigens had Galatasaray niet voldoende gehad aan een gelijkspel om de laatste acht te bereiken.

Bij Barcelona deden slechts twee Nederlanders mee. Dat waren de aanvallers Kluivert en Overmars. Voor de laatste was er weer eens een plaats in de basis weggelegd wegens het ontbreken van de geblesseerde Rivaldo. Verder ontbrak Cocu wegens een schorsing en was Frank de Boer ziek. Reiziger begon op de bank aan het duel dat onder leiding stond van de Nederlandse scheidsrechter Temmink.

Liverpool, met de na een ernstige ziekte teruggekeerde coach Houllier weer op de bank, moest met twee doelpunten verschil winnen van de Italiaanse kampioen AS Roma. De Franse coach ontbrak sinds 13 oktober vorig jaar op de bank nadat hij bij de competitiewedstrijd tegen Leeds United een hartaanval kreeg. Hij onderging vervolgens een elf uur durende operatie. Houllier werd voor het begin van de wedstrijd op Anfield Road door de fans met een staande ovatie begroet. Zijn Italiaanse collega Capello van AS Roma omarmde zijn collega.

Liverpool kwam al snel op voorsprong tegen AS Roma. Litmanen, in de basis door het ontbreken van Owen, was de doelpuntenmaker. De Finse international scoorde uit een strafschop. Na ruim een uur besliste Heskey met een kopbal het duel.

Roma had dit seizoen internationaal eerder slechts van Real Madrid verloren. Voor Liverpool, met de Pool Dudek in het doel, was het pas de eerste overwinning in de tweede ronde. Liverpool heeft vorig jaar het UEFA-Cuptoernooi gewonnen ten koste van het Spaanse Alavés.

In groep A waren Manchester United en Bayern München al verzekerd van een plaats in de kwartfinales. De Engelsen, spelend zonder Van Nistelrooy, verzekerden zich van de eerste plaats. Ze wonnen in Portugal bij Boavista met 3-0. Beckham (strafschop), Blanc en Solskjaer scoorden.

Bayern München deed het aanmerkelijk rustiger aan. De Duitse kampioen besliste het duel tegen Nantes, dat zijn honderdste Europese wedstrijd speelde, pas enkele minuten voor het einde.

De Peruaanse aanvaller Pizarro, die eerder een strafschop had gemist, maakte de 2-1 voor de thuisclub. Bayern speelde zonder Scholl, die wegens een blessure enkele weken niet inzetbaar is. De Duitsers zijn in de Champions League, die ze vorig jaar wonnen ten koste van het Spaanse Valencia, al achttien wedstrijden zonder nederlaag.